Chystáte se pálit klestí? Myslete na metrovou bezpečnou zónu a připravte si vodu, radí hasiči

25. březen 2022

Je jaro, je hezky, a tak pálíme zahradní odpad a přibývá požárů. Jihočeští hasiči v uplynulých dvou týdnech evidují velké množství výjezdů, kdy museli hasit plameny. Souvisí to i s aktuálním suchem. Na co si dát pozor, připomněli ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice mluvčí hasičů Vendula Matějů a ředitel sboru Lubomír Bureš.

„Je důležité, abychom si pálení rozvrhli, plošně i časově. Plošně znamená to, abychom nepálili vedle dřevěné chaty, blízko hořlavých předmětů, budov, vzrostlých stromů. A časově to, že ta hromada bioodpadu by měla být tak velká, abychom ji stihli během dne řádně spálit a řádně uhasit,“ uvádí Vendula Matějů.

U každého ohniště by měly být kameny, zemina. „Jednou z podmínek daných legislativou je metrová bezpečná zóna. Ta opravdu musí okolo místa pálení být,“ zdůrazňuje mluvčí hasičů.

Zároveň je podle ní dobré připravit si materiál pro případné rychlé uhašení plamenů. „Určitě každý má možnost mít po ruce takzvané jednoduché hasební prostředky, to znamená lahev vodou, kýbl s pískem, zeminu. To všechno je běžně dostupné a musí u pálení být,“ dodává.

Čtěte také

Právnické osoby a podnikající fyzické osoby musí plánované pálení hasičům vždy předem nahlásit. Fyzické osoby, které chtějí likvidovat třeba bioodpad na své soukromé zahradě, tuto zákonem danou povinnost nemají. „My ale doporučujeme, aby nám vlastní soukromé pálení přesto nahlašovali na operační středisko, protože tak můžeme zabránit planým výjezdům,“ uvádí Vendula Matějů.

K nahlašování slouží formulář na webových stránkách hasičského sboru. „Odtud informace automaticky odchází na naše operační středisko a zaznamenávají se do systému. Kdo si třeba úplně nevěří v práci s počítačem, samozřejmě může zatelefonovat přímo na operační středisko a s naším důstojníkem se domluví,“ doplňuje mluvčí. Pálení je možné hlásit telefonicky na číslech 950 230 801 až 804, nikdy ne na tísňových linkách.

Celý rozhovor s Vendulou Matějů a Lubomírem Burešem z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje si poslechněte online.

Spustit audio

Související