Českobudějovický rozhlasový koncert Taxmenů připomene i dva členy, kteří už tady nejsou

Vhodně může souznít  s charakterem výročí, které si v těchto dnech připomínáme, tedy osmdesát let atentátu na Heydricha a operace Anthropoid, vzpomínka na koncert české legendární country skupiny Taxmeni z května roku 2014 ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

Před 52 roky kapelu založil Jaroslav Čvančara, pocházející ze známé filmařské rodiny, muž několika profesí – historik, spisovatel a hudebník, hráč na pětistrunné banjo. Zpočátku byli ovlivněni hudební Amerikou a žánrovou směsicí country, folku a bluegrassu, s níž uspěli i v celostátním finále Porty.

Postupně si však Taxmeni, používající také z dobových důvodů jméno Krajánci, vytvořili specifickou stylovou tvář až směrem k takzvané military country z vlastní autorské tvorby s písničkami zahrnujícími příběhy československých vojáků za druhé světové války.

U Tří lvů se před osmi roky představili zpěvák působivého basbarytonu Vráťa Vyskočil, baskytarista Pavel Kaiser, kytarista Milan Krištof, klávesista Jindřich Vrbenský, kytarista a zpěvák Karel Mrkvička a bubeník Luděk Kodrle.

Bohužel, Milan Krištof a Karel Mrkvička už odešli mezitím kamsi výš, a tak Koncertní ozvěny budou také vzpomínkou na tyto dva výborné muzikanty.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související