Miroslav Paleček: Při vzpomínce na Hele, lidi mám dobrý pocit i husí kůži

„Při vzpomínce na Hele, lidi mám dobrý pocit a leckdy i husí kůží. Tenkrát v roce 1968, když byla tato písnička zařazena na Houpačku, jsme seděli s kamarády a kamarádkami a poslouchali, co hezkého o nás manželé Černí povídají. Ta písnička se umístila dost vysoko. Byl jsem docela i pyšný, musím se přiznat, že hráli písničku, kterou jsme složili a kterou poslouchají tisíce lidí,“ vybavil si dobový úspěch písničky Hele, lidi její spoluautor Miroslav Paleček.

Ještě v předminulém desetiletí sklidila velký úspěch ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice oblíbená písničkářská dvojice Miroslav Paleček – Michal Janík svými vtipnými, ale také malebně lyrickými písničkami.

I když vystupuje Mirek Paleček také společně s jindřichohradeckým písničkářem – advokátem Ivem Jahelkou, dá se napsat, že se věnuje ponejvíce již sólovému koncertování a také vlastním vydařeným projektů, k nimž jistě patří jeho poslední supraphonské album coby pocta básníkovi Jaroslavu Seifertovi a ještě dříve Ježkárny, tedy sbírka písniček z Osvobozeného divadla.

Se svým pojetím klenotů Jaroslava Ježka, Jana Wericha a Jiřího Voskovce zavítal Miroslav Paleček v únoru roku 2019 ke Třem lvům. V první části koncertu tento šestasedmdesátiletý zpěvák a kytarista udělal publiku radost výběrem skladbiček, které jsou dědictvím jeho dlouhé společné písničkářské cesty s Michalem Janíkem.

No, a je přirozené, že zahájil českobudějovický rozhlasový koncert tou písničkou, která spolupráci šťastně jako velký hit pozdních šedesátých let otevřela – tedy Hele, lidi!

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související