Českobudějovické adventní trhy končí sporem, pořadatel odmítá zaplatit statisíce za parkovné

22. únor 2020 12:22

Loňské adventní trhy na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích mají vypjatou dohru. Pořadatelská agentura Art4Promotion má podle vedení města dodatečně zaplatit 300 tisíc korun za parkovné.

Vedení společnosti to ale odmítá s tím, že v minulosti nic takového platit nemuselo. Firma má s radnicí na pořádání trhů koncesní smlouvu od roku 2017 do roku 2021. Spor teď řeší právníci obou stran.

„Podle našeho právního rozboru nám město tyto poplatky účtuje neoprávněně a v přímém rozporu se smlouvou. Tyto poplatky jsme nikdy v minulosti neplatili, nebylo s nimi nikdy kalkulováno, nikdy jsme na ně nebyli upozorněni ani náznakem, tudíž nás velice překvapilo, že nám je město vůbec účtuje,“ říká jednatel společnosti Art4Promotion Rudolf Střítecký, který s výtkami vůči postupu radnice vystoupil i před zastupiteli.

Vedení města podle něj firmu šikanuje. „My jsme zastupitelstvo využili proto, že to bylo jediná možnost, jak se bránit, upozornit na problém. Vidíme to jako problém v osobní rovině více než v rovině toho, že bychom chtěli vstupovat do sporu s městem,“ dodává.

Primátor města Jiří Svoboda z hnutí ANO na zastupitelstvu argumentoval tím, že město firmě odpustilo zaplacení nájmu za elektrické rozvaděče v řádech statisíců korun.

Kluziště na adventních trzích na náměstí v Českých Budějovicích

Rudolf Střítecký tvrdí, že o slevu nejde. Radnice podle něj chtěla před loňskými trhy zvednout cenu za nájem rozvaděčů, nakonec se ale vrátila k původní sazbě uvedené v koncesní smlouvě. „Město nám žádnou slevu neposkytlo, město pouze dodržuje podmínky, které byly dány. Nemohlo v průběhu plnění smlouvy takto razantně změnit podmínky, že nám najednou pronajme rozvaděče třikrát tak draho,“ reaguje.

Agentura Art4Promotion spor od začátku označuje za osobní útok ze strany prvního náměstka primátora, Juraje Thomy z Hnutí Občané pro Budějovice. Ten nařčení důrazně odmítá.

Odpuštění poplatku za parkovné podle něj jednoznačně zamítla rada města a žádné poskytnutí výjimky není nárokové. „To, že někdo požádá o udělení výjimky z jakéhokoli ceníku, který platí ve městě České Budějovice, neznamená, že mu bude automaticky vyhověno, a neznamená, že mu bude automaticky vyhověno ani v případě, že v obdobných věcech někomu město vyšlo vstříc,“ uvádí.

V předchozích letech se tak podle Juraje Thomy město pohybovalo na hraně koncesní smlouvy, protože agentuře poskytovalo ústupky nad rámec sepsané dohody. U rozvaděčů se situace změnila v loňském roce, kdy k původním dvěma nechala radnice vybudovat ještě jeden pro napájení kluziště.

Čtěte také

„Město České Budějovice se přesto rozhodlo, že tu plnou ceníkovou cenu za všechny tři rozvaděče účtovat nebude. Tím už poskytlo nějaké nadstandardní plnění, které nyní agentura zpochybňuje, ale myslím, že ho zpochybňuje zcela neoprávněně a zcela nemístně,“ doplňuje Juraj Thoma.

Město po agentuře požaduje také vrácení poloviny z dotace ve výši 800 tisíc korun, kterou poskytlo festivalu Vltava žije. Ten měl být podle původní žádosti společnosti dvoudenní, nakonec se ale odehrál pouze v jeden den.

Náměstek Juraj Thoma i v tomto případě odmítá, že by radnice společnost jakkoliv šikanovala. „Není tomu tak, prostě město České Budějovice hospodaří s veřejnými prostředky, s penězi daňových poplatníků a je povinno dbát na to, aby ty peníze byly vynakládány v souladu se smlouvami, které město s jakýmkoli dodavatelem podepisuje,“ říká.

Někteří koaliční zastupitelé chtějí o problému s firmou jednat dál. Pokud k dohodě nedojde, agentura je podle Rudolfa Stříteckého připravená na radnici podat žalobu.

Spustit audio

Související