Českobudějovická radnice začala přijímat návrhy na novou podobu kulturního domu Slavie

1. říjen 2019 10:09

Budoucnost kulturního domu Slavie v Českých Budějovicích byla dlouho nejistá, teď město spustilo projekt na jeho obnovu. O rekonstrukci památky z 19. století se přitom uvažovalo už několikrát, ale radnice žádný z plánů nedotáhla do konce.

Finální návrh nyní vzejde z takzvaného soutěžního dialogu. Architekti z celé Evropy se do něj můžou registrovat do 4. listopadu.

„Nedostaneme na stůl hotový projekt, který bud´ schválíme, nebo odmítneme, ale budeme ho spoluvytvářet se všemi uchazeči, kteří postoupí do finále. To je v Budějovicích poprvé v historii, co si něco takového vyzkoušíme,“ vysvětluje náměstek primátora Juraj Thoma.

Vedení města nehledá jen někoho, kdo nakreslí architektonický projekt. Součástí návrhu je i předložení udržitelné koncepce budovy pro několik dalších let. „Součástí řešení toho území je úprava stávajícího okolí včetně letní scény a využití potenciálu Malše, to znamená co nejkomfortnější přístup k Malši, tak jak je to například v sousední soutěži na park Dukelská,“ dodává Juraj Thoma.

Do finálního výběru postoupí šest architektonických týmů, které povedou dialog s hodnotící komisí. V ní jako nezávislí členové usednou čeští architekti. Závislá část se skládá z komunálních politiků.

Čtěte také

„Všechny zastupitelské kluby tam mají svého jednoho člověka. To je velmi důležité, protože ten proces se překlene přes dvě volební období, tak aby se potom nezačaly znovu otevírat diskuze, že jsme mohli něco udělat jinak. Proto jsou všechny kluby součástí toho procesu,“ připomíná Igor Kovačevič z ateliéru CCEA MOBA, který soutěžní dialog povede.

Začátkem května příštího roku by pak komise měla určit první až šesté místo. Náklady celého projektu zatím vedení města pouze odhaduje.

„Stavební realizace nezačne dřív než v roce 2021, 2022. Město České Budějovice je schopno a připraveno vyčlenit ze svých zdrojů 400 milionů korun na celý průběh rekonstrukce Slavie,“ říká náměstek primátora Juraj Thoma. Část nákladů by ale mohla pokrýt evropská dotace.

Spustit audio

Související