Předzahrádky v Českých Budějovicích by mohly být nově otevřené celoročně

4. září 2019 10:32

Posedět si na předzahrádce u restaurace v únoru nebo březnu bude zřejmě možné v Českých Budějovicích. Radnice připravuje nový tržní řád, který počítá s povolením celoročního provozu.

Předzahrádky dosud směly být otevřené jen od začátku dubna do konce října. Změna má začít platit od ledna příštího roku.

„Už několik let se snažíme, aby bylo možné si něco takového nechat povolit. Zatím vždycky odpověď byla, že na to neexistuje kolonka v tržním řádu, že pokud chceme mít zahrádku mimo období od dubna do října, musíme být punčový stánek,“ říká Jan Junek, spolumajitel kavárny v Piaristické ulici.

Připomíná, že například kuřáci chodí ven před podniky celoročně, ale provozovatelé jim tam legálně nemůžou dát ani židli.

Nový tržní řád by podle Jana Junka měl zohledňovat také další věci. „Ty zahrádky dneska vypadají všelijak, některé připomínají hokejové mantinely, prostě je to oplastovaná zeď s umělými květinami a spoustou reklamních ploch. Podle mě tohle prostě není cesta, jak oživit město,“ dodává.

Celoroční provoz předzahrádek vítá i majitel restaurace v Panské ulici Radek Třeštík. „Když přijde na začátku jara týden, kdy se udělá krásně a lidi chtějí vylézt ven, tak by bylo samozřejmě příjemné, kdyby člověk nebyl zatížený nějakými regulemi, ale mohl operativně pár stolků vynést,“ myslí si.

Čtěte také

I on vidí prostor pro další změny, například v tom, že by i v jednotlivých částech města měly existovat odlišné sazby za umístění předzahrádek. „Tím by se spoustě podniků ulevilo. Když máte zahrádku na náměstí, tak tam si na to za tři dny vyděláte zpátky, ale my jsme jinak limitovaní, musíme na toho zákazníka cílit jiným způsobem a přilákat ho k nám,“ vysvětluje.

Stávající tržní řád z roku 2006 je podle náměstka primátora Ivo Moravce zastaralý. Nový bude nařizovat i maximální otevírací dobu předzahrádek. „Nejedná se ani o ten začátek, ale spíše o ten konec. Navrhujeme, aby to byla 22. hodina s tím, že ve dnech, které předcházejí dnům pracovního volna, bude prodloužena na půlnoc,“ uvádí.

Návrh nového tržního řádu je připravený. K tomu, aby mohl začít platit, ho musí schválit rada města.

Spustit audio

Související