Budějovická radnice připravuje vyhlášku, která omezí otevírací dobu nonstopů

29. listopad 2018 07:17

Nonstop bary a podobné provozovny v Českých Budějovicích budou nejspíš muset regulovat svou otevírací dobu. Radnice připravuje vyhlášku, která jim to přikáže. Reaguje tak na množící se stížnosti obyvatel.

Tak říkajíc poslední kapkou pro přípravu vyhlášky byla petice obyvatel ulic Chelčického a Žižkova, kteří si stěžovali na porušování nočního klidu v souvislosti s nonstop podnikem.

Na základě toho pak vedení města posuzovalo, co je nejčastější příčinou výjezdu strážníků. Ukázalo se, že v centru nebo například na sídlišti Šumava jsou to právě stížnosti na takzvané nonstopy.

„Tady nejde o to, že by ve městě měla zavládnout nějaká policejní hodina, kdy se přikáže v jedenáct zhasnout a jít domů, to vůbec ne, ale asi není úplně běžné a příjemné, když je u obytné zástavby ve tři nebo čtyři hodiny ráno kravál z nějakého provozu,“ řekl první náměstek primátora Juraj Thoma.

Mají být miliony z hazardu jen pro obce, kde stojí kasina? Ministerstvo uvažuje o změně

Hrací automaty (ilustrační foto)

Peníze z hracích automatů, kasin a legálního hazardu vůbec přitahují nejen hráče a majitele hracích center, ale i státní a obecní kasy. Ve formě daní a odvodů do nich putují ročně nezanedbatelné částky, které nejednu malou obec drží nad vodou.

Podle něj existují dvě možnosti, které jsou vyzkoušené a fungují v jiných městech. „První je určit zavírací dobu a druhá nařídit povinnou, takzvanou technickou přestávku v tom nonstop provozu. Povinná přestávka funguje v některých částech Prahy, zavírací hodina v jiných městech,“ uvedl.

Vyhlášku musí schválit městské zastupitelstvo, které bude tento bod probírat nejdříve na svém únorovém zasedání. Pro prosincový termín už totiž rada města materiál připravit nestihne a v lednu schůze zastupitelstva není.

Juraj Thoma také připomněl, že v minulosti obce otevírací dobu nonstop provozoven regulovat nesměly. Změnil to až verdikt ústavního soudu před několika lety, který rozhodl, že samosprávy toto rozhodovací právo mají a mnohé ho také po rozsudku začaly využívat.

Spustit audio

Související