Na Lidické třídě v Českých Budějovicích začali stavět nové křídlo knihovny

15. duben 2019 15:05

Zamluvit si knihu na internetu a pak si ji na přepážce vyzvednout. Tak nyní funguje výpůjční systém Jihočeské vědecké knihovny na Lidické třídě v Českých Budějovicích. Za pár měsíců se ale změní.

Začala totiž přístavba nového křídla, ve kterém si budou čtenáři vybírat tituly přímo z regálů. Architektonickou soutěž na nový objekt knihovny vyhrál brněnský ateliér Kuba a Pilař.

„Nová část budovy nebude vysoká a bude spojena se stávající budovou jakýmsi krčkem, takže na ni nebude přímo navazovat. Dominantní bude nadále stávající budova. Architekt to skutečně pojal tak, že vznikla jednoduchá stavba, která podle mého názoru velice dobře koresponduje s budovou stávající,“ popisuje ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš.

Balvan z Novohradských hor stojí od 70. let u knihovny, teď se kvůli přístavbě bude stěhovat

Objekt na Lidické třídě původně sloužil jako muzeum dělnického revolučního hnutí a byl otevřen v roce 1975. „Samozřejmě to bylo postaveno pro specifický účel a pro řadu našich návštěvníků je dnes velikou bariérou to, že nemohou chodit mezi knihami a vybírat si přímo z polic. Teď jim to umožníme,“ říká Ivo Kareš.

S přístavbou se výrazně změní prostor mezi knihovnou a kulturním domem Gerbera, kterému nyní dominuje balvan z Novohradských hor. „Ten se tu objevil v 70. letech. Právě na jeho místě ale bude nová budova stát, takže balvan se přesune o několik desítek metrů,“ vysvětluje ředitel.

Otevření nové stavby je naplánováno na začátek roku 2021. Letos by stavební práce neměly provoz knihovny nijak ovlivnit, v příštím roce bude na několik měsíců uzavřena. Nejžádanější tituly budou v tuto dobu dostupné v ostatních pobočkách.

Architekti navrhli, jak by mohla vypadat přístavba Jihočeské vědecké knihovny

Přímo v Jihočeské vědecké knihovně nyní vystavují šest návrhů z architektonické soutěže na dostavbu budovy. Na snímku vítězný návrh ateliéru Kuba & Pilař architekti s.r.o.

Přístavba na střeše, kruhová stavba v parku, nebo naopak jednoduchá konstrukce s napojením do ulice. Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích představila výsledky soutěže na dostavbu své hlavní budovy v Lidické ulici.

Projekt od počátku doprovázely komplikace. Tou poslední byl nárůst stavebních nákladů, který podle náměstka jihočeské hejtmanky Pavla Hrocha souvisí s navýšením cen ve stavebnictví. „Při výběrovém řízení se cena navýšila o 23 milionů, takže celkové náklady jsou kolem 166 milionů korun. Podařilo se nám podat úspěšnou žádost o dotaci a budeme čerpat evropské peníze ve výši 105 milionů. Zbytek půjde z rozpočtu Jihočeského kraje,“ upřesňuje.

Dalším problémem bylo dopravní napojení. Českobudějovická radnice původně trvala na tom, aby za Krumlovským mostem před knihovnou vznikla nová křižovatka, ale auta nakonec budou k objektu zajíždět stejně jako doposud, tedy podél pravého břehu řeky Malše.

Spustit audio

Související