Přístavba vědecké knihovny je v ohrožení. Brzdí ji spor města a kraje

9. červen 2017

Novou stavbu u Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích provází komplikace. Předmětem sporu mezi městem Jihočeským krajem je dopravní napojení ke knihovně. Radnice i kraj totiž prosazují odlišná řešení.

„Město od začátku preferuje napojení z Lidické třídy, a to buď kruhovou křižovatkou, nebo pravé odbočení. S napojením z Mánesovy ulice nesouhlasíme, protože tam je současné napojení do odbočovacích pruhů v Mánesově ulici, a ta je nejvíce zatížená v Českých Budějovicích spolu s Dlouhou loukou,“ vysvětluje náměstek primátora František Konečný.

Podle náměstka hejtmana Pavla Hrocha však takové řešení realizaci projektu ohrožuje. Kraj chce stavbu knihovny financovat z evropských dotací a žádost je nutné podat do konce roku. „Abychom mohli podat tuto žádost, vidíme jasné řešení - napojení z Mánesovy ulice. My se opíráme o jednu zásadní věc. V roce 1992 právě cesta z Mánesovy ulice byla statutárním městem povolena jako vjezd a podpis na tom dokumentu je právě od pana Konečného,“ říká.

S řešením napojení z Mánesovy ulice souhlasí také ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš. Tato varianta podle něj nezpůsobí výraznější dopravní zatížení. „Množství aut, která budou projíždět, by se nemělo zásadně změnit. Podzemní parkoviště pod přístavbou budovy by mělo mít kapacitu kolem 36 míst, takže by nemělo dojít k zásadnímu zvýšení průjezdu automobilů oproti tomu současnému stavu. V průběhu celého dne se bude jednat o jednotky, maximálně nižší desítky automobilů,“ komentuje.

V architektonické soutěži na dostavbu Jihočeské vědecké knihovny zvítězil návrh ateliéru Kuba & Pilař. Řešení dopravního napojení bylo součástí projektu. „My jsme v architektonické soutěži dali podmínku, aby samotný návrh té stavby umožňoval napojení jak na Lidickou, tak na Mánesovu. Ten vítězný návrh toto splňuje a je v podstatě na nějaké dohodě města a kraje, jaké řešení si vybere,“ dodává Miroslav Vodák, organizátor soutěže a zpracovatel soutěžních podmínek.

Město a Jihočeský kraj chtějí situaci řešit co nejdříve, a to na společném jednání.

autor: mvo
Spustit audio