Budějovická radnice nechce dál přispívat na provoz Jihočeského letiště

9. září 2019 10:48

Prodat, nebo dále dotovat? Touto otázkou se teď zabývá město České Budějovice v souvislosti s budoucností Jihočeského letiště. V něm má padesátiprocentní podíl akcií stejně jako Jihočeský kraj.

Vedení města už ale dál na provoz společnosti přispívat nechce. Zvažuje proto, že svůj podíl kraji prodá. V pondělí by o tom obě strany měly společně jednat.

„V současné době se dostáváme do situace, kdy bychom na příští rok měli dát 72 milionů jako příspěvek na provoz letiště, a to je pro město částka už zcela zásadní. Za tu jsme schopni postavit například kruhovou křižovatku v ulici Milady Horákové a propojku na Zlatou stoku, což je pro nás daleko palčivější problém než letiště,“ vysvětluje primátor Jiří Svoboda.

Provoz letiště je podle něj dlouhodobě ztrátový a příspěvky ze strany města se každým rokem navyšují. „Přitom nejsme vlastníky toho areálu, budov, ničeho dalšího. Pro město je ta stávající situace dlouhodobě neudržitelná,“ dodává.

Budovy a hlavně pozemky v areálu letiště vlastní Jihočeský kraj. Jejich hodnota je přes tři miliardy korun.

Čtěte také

Právě pozemky by podle náměstka jihočeské hejtmanky Josefa Knota mohly do budoucna krýt ztrátu společnosti. „Už několik investorů přišlo s tím, že by měli zájem si tyto pozemky pronajmout. Tady se bavíme o částkách v řádech desítek, možná stovek milionů korun ročního výnosu, a to je suma, která je z pohledu Jihočeského kraje zajímavá,“ uvádí.

Jako při každém obchodu, i v případě odkupu městských akcií ze strany kraje bude hlavní roli hrát cena. Podle Josefa Knota je současná představa města pro kraj nepřijatelná.

Důležité ale bude i to, co doporučí najatý poradce pro výběr strategického partnera letiště. „Pokud přijde s verzí, že existuje zájemce, který za určitých podmínek je ochoten si dlouhodobě pozemky pronajmout, tak to samozřejmě může být z našeho úhlu pohledu obměkčující varianta, proč statutárnímu městu České Budějovice dát víc, než by byla třeba představa v současné době,“ připouští Josef Knot.

V případě shody by musely transakci schválit zastupitelstva obou subjektů. Ty zároveň také v nejbližší době budou nominovat své zástupce do dozorčí rady Jihočeského letiště.

Spustit audio

Související