Kraj koupil kasárna v Plané, chce stavět parkoviště a zázemí pro nové letiště

3. srpen 2018 07:29

Jihočeský kraj vlastní veškerý majetek v areálu bývalého vojenského letiště v Plané u Českých Budějovic. Budovy, pozemky a další zařízení odkoupil od státu za 143 milionů korun a tento týden oficiálně převzal od ministerstva obrany.

Největší stavbou kasáren je budova velitelství. Je prázdná a zchátralá, od roku 2005, kdy ji vojáci opustili, se tu zřejmě nic nezměnilo. „Sloužila jako štáb pro zabezpečení letiště. Dále je v areálu například bývalá ubytovna a vojenská kuchyně,“ doplňuje Pavel Průcha, radní ministerstva obrany.

Kromě 41 staveb převzal kraj i pozemky, komunikace a důležité vodní a energetické zdroje. „Mezi budovami je studna, vodojem, dále trafostanice, které donedávna sloužily pro napájení elektrickou energií,“ ukazuje Pavel Průcha.

Jihočeský kraj nemá o využití areálu úplně jasno, ale chce ho využít pro zázemí pro nové mezinárodní letiště v Plané. „Samozřejmě je spousta věcí a služeb, které letiště bude potřebovat, parkoviště, hotely a podobně. V současné době je potřeba zadat nějakou studii, která nám řekne, co bude nejvhodnější udělat,“ nastiňuje jihočeský radní pro dopravu Antonín Krák.

Zmíněné zázemí by se mělo vybudovat do roku 2020, tedy do doby, než mezinárodní veřejné letiště začne fungovat.

Spustit audio

Související