Českobudějovické letiště oslavilo 80. narozeniny, přijel i kosmonaut Remek

27. červen 2017

Leteckou akrobacii, ukázky letadel i modelů a komentované prohlídky areálu. To vše pro návštěvníky připravilo letiště v Plané u Českých Budějovic na oslavu 80 let od svého založení.

Jedním z vrcholů programu byla dechberoucí letecká akrobacie pilota Martina Šonky. Závodník letecké série Red Bull Air Race českobudějovické letiště dobře zná a rád se na něj vrací. „Vždycky jsme sem lítali na tréninková přistání, když jsem ještě působil v armádě. Je to tu pro mě vždycky speciální, já mám Budějovice moc rád,“ řekl.

Velmi vzácným hostem byl kosmonaut Vladimír Remek. Současný český velvyslanec v Moskvě a českobudějovický rodák kdysi začínal svou leteckou kariéru právě v Plané. „Před sedmdesáti lety tady sloužil můj otec a seznámil se s mojí matkou. Díky tomu jsem na světě, takže jsem s tím letištěm propojen ještě přes svůj původ. Je to nostalgie, potkal jsem tu řadu lidí, které jsem léta neviděl,“ dodal.

Slavnostně byla také pokřtěna kniha mapující historii letectví v Plané. „Jsem moc rád, že se podařilo knížku vydat, protože to není jednoduché napsat knihu a shrnout ta hlavní data a informace o historii letiště,“ komentoval ředitel Letiště České Budějovice Ladislav Ondřich.

Ten také poznamenal, že narozeninový den otevřených dveří na českobudějovickém letišti navštívilo okolo 15 ti tisíc diváků.

autor: mvo
Spustit audio