Provoz na budějovickém letišti možná bude řídit virtuální věž. V Čechách by to byla novinka

3. listopad 2018 14:09

Letový provoz v Českých Budějovicích chce ministerstvo dopravy řídit na dálku. Jihočeský kraj jako majitel letiště vypsal soutěž na řízení letového provozu, do které se ale nikdo nepřihlásil, a tak vyjednává s ministerstvem dopravy.

Do dvou let chce kraj zahájit mezinárodní provoz, a proto teď jde půl miliardy korun do modernizace.

„V současné době se dokončují práce na letové stojánce, to je takové parkoviště pro letadla, instalují se letecká, navigační a světelná zařízení na dráhu a téměř hotový je letištní terminál,“ ukazuje ředitel letiště Ladislav Ondřich na budovu, která má rozlohu poloviny českobudějovického náměstí.

Od roku 2020 by měl na letišti fungovat mezinárodní veřejný provoz. Podle jihočeské hejtmanky Ivany Stráské to kvitují zejména místní velké firmy. „Rozhodně to není proto, abychom mohli létat na rekreaci z Budějovic, ale je to především otázka rozvoje,“ zdůrazňuje.

Zajištění řízení letového provozu od roku 2020 teď dojednává kraj jako majitel letiště s ministerstvem dopravy. Ministerstvo preferuje přístrojové řízení s družicovou navigací a takzvanou letovou informační službou.

Kraj koupil kasárna v Plané, chce stavět parkoviště a zázemí pro nové letiště

Jihočeský kraj odkoupil od státu areál bývalého vojenského letiště v Plané u Českých Budějovic

Jihočeský kraj vlastní veškerý majetek v areálu bývalého vojenského letiště v Plané u Českých Budějovic. Budovy, pozemky a další zařízení odkoupil od státu za 143 milionů korun a tento týden oficiálně převzal od ministerstva obrany.

„S tím je samozřejmě připraven pomoci jak státní podnik Řízení letového provozu, tak i ministerstvo dopravy a v neposlední řadě Úřad pro civilní letectví, který bude všechno ve finále osvědčovat. Zavedení takzvaného letu podle přístrojů se dá do roku 2020 stihnout,“ dodává mluvčí Lenka Rezková.

Státní podnik Řízení letového provozu s výcvikem dispečerů přímo pro České Budějovice nepočítá. Může ale nabídnout takzvanou digitální věž. „Technologie virtuálních věží je v současnosti odzkoušená a používaná na některých letištích,“ říká mluvčí Richard Klíma.

Toto řízení letového provozu na dálku by bylo v České republice novinkou. Zatím systém funguje v Německu, Maďarsku nebo ve skandinávských zemích zejména na regionálních letištích.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související