Na letišti v Plané u Českých Budějovic můžou přistávat první letadla

28. červen 2019 10:31

Skončila modernizace letiště v Plané u Českých Budějovic za více než jednu miliardu korun. Úřad pro civilní letectví povolil jeho zkušební provoz.

Jako první tu mohou přistát letadla s rozpětím křídel do 24 metrů, tedy malá letadla, ultralighty a vrtulníky. „Obchodní letadla budou moct na dráze v Plané u Českých Budějovic přistávat zřejmě až v roce 2021, až letiště získá takzvanou certifikaci. Teď usiluje o provozní osvědčení,“ vysvětlil náměstek ředitele letiště Robert Kala.

Těsně před koncem modernizace rezignoval dlouholetý ředitel letiště Ladislav Ondřich. „Jeho nástupce budou Jihočeský kraj a město České Budějovice jako akcionáři společnosti Jihočeské letiště České Budějovice hledat po prázdninách,“ potvrdila hejtmanka Ivana Stráská z ČSSD.

Jihočeský kraj už našel poradce, který mu pomůže najít strategického partnera pro provoz letiště, který podle hejtmanky Stráské bude zřejmě v prvních letech ztrátový.

Na pozemcích v okolí letiště plánuje Jihočeský kraj vybudovat i takzvané airport city. S jeho studií souhlasili ve čtvrtek krajští zastupitelé. Na zhruba šesti hektarech pozemků tak začne připravovat stavbu parkoviště pro téměř stovku nákladních aut, včetně ubytování, myčky kamionů nebo rampy pro odstraňování sněhu z návěsů, kterých je v česku podle řidičů nedostatek.

Letišti v Českých Budějovicích by mohlo pomoci využití pozemků

Letiště České Budějovice, Planá, řídící věž

Konkurenceschopností a ekonomickou udržitelností Jihočeského letiště se bude zabývat nová pracovní skupina.

První etapa modernizace letiště v Plané u Českých Budějovic začala v prosinci roku 2009. Zahrnovala zasíťování areálu, rekonstrukci jednoho z bývalých armádních objektů na administrativní budovu a rekonstrukci řídící věže. Hotová byla v červnu 2010.

Potom následovala oprava vzletové a přistávací dráhy. Součástí opravy ranveje bylo zpevnění a zdrsnění povrchu dráhy, včetně doplnění nového vodorovného leteckého značení, které má sloužit i pro navigaci běžných dopravních letadel. No a nakonec vznikl nový letištní terminál, parkoviště, odbavovací plocha a budova zabezpečení letiště. Tato etapa právě skončila.

Spustit audio

Související