Po kluzišti zůstala na budějovickém náměstí zvlněná dlažba

24. leden 2018

Následky má adventní bruslení na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Po odstranění kluziště, které obepínalo Samsonovu kašnu, je historická dlažba z první republiky zvlněná.

Prohlubně jsou nejvíce patrné na straně u hotelu Zvon. Keramické dlaždice o velikosti běžných cihel jsou místy i naprasklé.

Podle náměstka primátora pro kulturu Jaromíra Talíře se to nestalo poprvé. „Už v minulosti se několikrát dlažba někde mírně zvlnila. Možná je to kvůli povětrnostním podmínkám, mohlo dojít k namrznutí nějakého podloží. Počkáme, jestli je to trvalý jev,“ řekl.

Prohlubní si všiml i ředitel Národního památkového ústavu Petr Pavelec. „Pokaždé, když se uklidí kluziště, objevují se prohlubně. Ukazuje se ale, že je to nerovnost, která vzniká momentálním tlakem, a během jednoho měsíce se zatím vždy vyrovnala. Letos jsem si všiml, že ty prohlubně a defekty jsou trošku intenzivnější,“ komentoval.

Pokud by se zjistilo, že poškození je trvalé, oprava by technicky nebyla tak náročná. „Jde o vyvození těch důsledků. Pokud by se zjistilo, že škody jsou nevratné, že to poškozuje povrch náměstí, tak by se prostor pro kluziště musel hledat někde jinde,“ dodal Petr Pavelec.

Provozovatel adventních trhů a kluziště, firma Art4Promotion, zatím počká na vyjádření odboru správy veřejných statků. „My jsme zatím žádnou oficiální zprávu o nějakém konkrétním poškození nedostali. Dlažba na náměstí byla zvlněna na různých místech, už když jsme kluziště připravovali,“ uvedla jednatelka společnosti Lenka Střítecká.

Zda se skutečně jedná o trvalé poškození, ukážou až následující dny. Prostor kolem kašny by měla firma Art4Promotion městu oficiálně předat během středy.

autor: mvo
Spustit audio