Cena tepla ve Strakonicích vzrostla o více než polovinu. Lidé ze sídliště Šumavská sepsali petici

27. březen 2023 08:14

Obyvatelé strakonického sídliště Šumavská sepsali petici kvůli drahému teplu. Reagují na meziroční navýšení ceny o 55 procent na 890 korun za gigajoule. Zatímco ještě loni na zálohách platila domácnost například 3000 korun, teď je to přes 4500 korun.

„Obešel jsem lidi na Šumavské, byt od bytu, a ti mi to podepsali, souhlasili s tím. Chtějí jako všichni levnější teplo a teplou vodu. Dáváme tak vědět, že nebudeme mlčet, že jsme tady a jsme znepokojeni kvůli tomu velkému zdražování,“ vysvětluje iniciátor petice Jiří Prokeš.

Podle něj se kvůli vyšším cenám za teplo lidé snaží více šetřit. To potvrzuje i paní Jiřina. „Šetříme. Když je mi chladno, vezmu si teplé ponožky a bačkory,“ říká.

Podle generálního ředitele strakonické teplárny Pavla Bulanta je zdražení tepla reakcí na vývoj cen vstupů nutných pro jeho výrobu. „Teplárenský byznys má na jedné straně cenu vstupů, to znamená toho, co spálíte, a na druhé straně je to, co od lidí dostaneme. Cena vstupů drakonicky rostla, tak jsme nuceni, a je to naprosto legitimní, převést zvýšené náklady na zákazníky,“ připomíná.

Ceny tepla jsou navíc pod kontrolou státních úřadů. „Naše podnikání je velice striktně regulováno. Je tady velký auditor, Energetický regulační úřad, který dohlíží na naši práci, na to, jak lidem fakturujeme. Platí to, že my si od lidí účtujeme pouze to, co jsou oprávněné náklady,“ upřesňuje.

Většinovým vlastníkem teplárny je město Strakonice. Konečnou cenu tepla ale podle místostarosty Rudolfa Oberfalcera určuje sama teplárna podle objemu dodávek, použitého paliva a jeho ceny.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související