V bytě má zimu a ve svých 73 letech musí zase do práce. Klientů dluhových poraden přibývá

23. leden 2023 14:53

Utažený kohoutek topení, plíseň na zdech a věčně vlažná voda. To je realita seniorky Zdeňky z jižních Čech. Po pádu Bohemia Energy a přechodu k jinému dodavateli platí za energie mnohem víc než dřív. O pomoc musela požádat i dluhovou poradnu v Prachaticích. V podobné situaci je v současné době řada další lidí.

„Začala se mi dělat plíseň na stěnách, protože nemůžu naplno topit. Mám astma a v tomhle spím,“ ukazuje paní Zdeňka ložnici ve svém bytě.

Zapnout topení se bojí, koncem roku jí přišel vysoký nedoplatek. „Před Vánoci přišla faktura, musela jsem se zadlužit, už to dělá sedmdesát tisíc za elektřinu. Neohřívám naplno ani vodu, mám ji vlažnou a večer už se myji ve studené,“ dodává.

Kvůli vysokým nákladům za energie si paní Zdeňka ve svých 73 letech musela najít práci. „Budu uklízet, objednávat a vydávat obědy. Budu pracovat od 10 do 17 hodin,“ popisuje.

Čtěte také

Ve svízelné situaci se jí snaží pomoci dluhová poradna prachatické organizace KreBul. „S tím, jak teď přicházejí vyúčtování, přibývá lidí, kteří potřebují najít řešení. Například mají dvanáctitisícový důchod a poskytovatel energií jim vyměří zálohy osm tisíc,“ líčí ředitel Zdeněk Krejsa.

Špatná finanční situace pak dopadá i na psychiku lidí, kteří do poradny dochází. „Místo odborného poradenství poskytujeme krizovou intervenci, protože ten klient má problémů víc a samozřejmě se to někde podepíše na jeho stavu. Takže řešíme akutně nějakou krizi, a teprve když ji zpracujeme, se začneme věnovat konkrétnímu problému,“ říká Zdeněk Krejsa.

Tento trend potvrzuje i ředitelka krizového centra Theia Barbora Čechová. „V poslední době přibývají klienti spíše v té službě krizové pomoci, byť třeba dluhy mají také. Ta doba je už dlouho tak náročná, že lidem prostě dochází energie,“ myslí si.

Případy lidí jsou navíc podle Zdeňka Krejsy z prachatického KreBulu stále komplikovanější a k vyřešení situace je potřeba větší počet schůzek.

Spustit audio

Související