Budějovický advent v plné parádě jako před covidem. Na náměstí vyroste kluziště i vyhlídková věž

2. listopad 2022 08:07

Adventní trhy na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích budou mít stejnou podobu jako před covidem. Od 18. listopadu do 31. prosince bude na místě zhruba 100 trhovců a lidé nepřijdou ani o veřejné kluziště kolem Samsonovy kašny. Po dvou neuskutečněných covidových ročnících vyšla radnice organizátorům vstříc a poskytla dva miliony korun nad rámec smlouvy. Nově pomůže i Jihočeský kraj.

„Spoustu věcí jsme připravovali v poměrně velké nejistotě. Jsme rádi, že se to nakonec podařilo. Advent bude, včetně kluziště. Důležité je i to, že město České Budějovice má zafixované ceny energií až do konce roku, takže se náklady nezvyšují,“ říká jednatelka pořadatelské agentury Art4Promotion Lenka Střítecká.

Kvůli smlouvě s dodavatelem energií bude ale tentokrát českobudějovický advent kratší. Potrvá do 31. prosince.

Tradiční prvky, jako je vyhlídková věž, tržiště nebo zvonička, doplní i novinky. „Nově jsme připravili Ježíškovu dílnu s českými řemesly. Živý program začíná už 25. listopadu a bude pokračovat až do 23. prosince,“ popisuje Lenka Střítecká.

Čtěte také

Dva miliony korun mimořádně poskytnuté vedením města půjdou na provoz kluziště a také na zajištění odpadového hospodářství. Podle primátorky Dagmar Škodové Parmové je hlavním cílem radnice dopřát lidem maximální možný zážitek, navzdory zdražování a vysokým cenám energie. „Chceme zachovat ten formát a všechny parametry adventního trhu tak, jak by měl být. Nějaká polovičatá řešení nebudeme pořádat,“ uvádí.

Další novinkou je spolupráce pořadatelské agentury a Jihočeské centrály cestovního ruchu, která spadá pod Jihočeský kraj. Podle hejtmana Martina Kuby pomůže především s propagací celé akce. „Spustí kampaň na webových stránkách a všech dalších kanálech, které využívá, ve velice atraktivních lokalitách Německa, Rakouska a ostatních krajů. Přivážet ty lidi sem je úkol, který Jihočeská centrála má a vnímá ho jako velmi důležitý,“ dodává.

Na pódiu před radnicí se mezi 25. listopadem a 23. prosincem vystřídá více než šedesát interpretů. Součástí trhů v Českých Budějovicích bude i tradiční rozsvícení vánočního stromu o prvním adventním víkendu a také přílet anděla na svátek svatého Mikuláše.

Spustit audio

Související