Místo parkoviště zelená plocha a odkryté koryto Mlýnské stoky. Tak se má změnit Senovážné náměstí v Českých Budějovicích

20. červenec 2022 08:52

Architektonická soutěž na přeměnu Senovážného náměstí v Českých Budějovicích zná svého vítěze. Z osmi finalistů porota vybrala návrh pražského ateliéru architekta Pavla Hniličky. Výsledek schválila rada města.

Návrh pražské kanceláře Pavel Hnilička Architects + Planners podle vedení města splnil všechna požadovaná kritéria. Mezi nimi byl především úkol obnovit koryto Mlýnské stoky, které je dnes zakryté, a dále například ponechat prostor pro novou budovu Alšovy jihočeské galerie. Soutěž na tento objekt by měl samostatně vypsat zřizovatel galerie, tedy Jihočeský kraj.

Porota se na vítězi shodla jednomyslně. Podle náměstka primátora Juraje Thomy na ni nejvíc zapůsobila rozsáhlá zelená plocha nahrazující dosavadní parkoviště v hlavní pohledové ose Jihočeského muzea.

„To je skutečně pěkně založený pobytový trávník, který podle poroty tak trochu připomíná uspořádání prostoru před Eiffelovkou v Paříži, kde lidé piknikují a užívají si pohledu na věž. Budova Alšovy jihočeské galerie má být vysunuta do prostoru, kde je dnes křižovatka Lidické a ulice Karla IV, v tomto prostoru vzniká i zpevněné náměstí s pobytovými schody a pobytovými terasami k Mlýnské stoce,“ popisuje Juraj Thoma.

Minimálně další dva roky nyní potrvá celková příprava projektu včetně dokumentace a stavebního povolení. Podle odhadu vyjde přestavba Senovážného náměstí zhruba na 450 milionů korun. Téměř polovinu nákladů bude představovat podzemní parkoviště, které nahradí stávající plochu.

Čtěte také

Vítězný návrh počítá s tím, že proměna náměstí bude postupovat po jednotlivých etapách. „Projekt bude zpracováván v jednotlivých ucelených blocích tak, abychom na to v budoucnu investičně dosáhli. Otevření Mlýnské stoky bychom rádi udělali v první vlně, ty nákladné podzemní garáže rozhodně až později,“ uvádí náměstek primátora Petr Holický.

Brzy má začít také rozsáhlá rekonstrukce kulturního domu Slavie. Magistrát momentálně přijímá přihlášky do výběrového řízení na prováděcí stavební firmu. Samotné práce by podle náměstka primátora Juraje Thomy měly začít v říjnu.

Rada města zároveň na svém posledním zasedání rozhodla o vypsání několika dalších zakázek v souvislosti s kulturním domem Slavie. Jde konkrétně o výběrové řízení na dodavatele audiovizuální techniky pro celou budovu a také na poskytnutí gastronomického vybavení pro chystanou restauraci, která má v objektu vzniknout. Obě dvě zakázky mají dohromady hodnotu více než 110 milionů korun.

Spustit audio

Související