Budějovický kulturní dům Slavie bude větší. Rozšíří ho dostavba podle návrhu ze zahraničí

14. červenec 2020 12:18

Prosklené stěny, zvětšený koncertní sál i nová kavárna a restaurace. Kulturní dům Slavie v Českých Budějovicích bude jiný. Přibližně za dva roky ho čeká dostavba a kompletní rekonstrukce.

Projekt povede konsorcium tří zahraničních ateliérů, které zvítězilo nad dalšími pěti adepty v takzvaném soutěžním dialogu s městem. Novou formu architektonické soutěže vyzkoušelo vedení Českých Budějovic poprvé.

„Dům kultury Slavie, známý také pod názvem Armáďák, je takové věčné téma Budějovic. Každé volební období se objevuje téma, jak s ním naložit,“ připomíná náměstek primátora Juraj Thoma.

Asi po půlročním soutěžním dialogu město zveřejnilo vítěze. Je jím konsorcium tří kanceláří ateliéru Chaix & Morel et Associé z Paříže, vídeňského studia Christian Anton Pichler a vídeňské kanceláře Jana Proksy.

„Šlo nám hodně o to, aby nevznikl dům v příkopu, což byl můj první dojem z té budovy. Slavie je památkově chráněná, to znamená, že tři strany domu se budou zachovávat. Z hlediska památkové péče bylo poměrně striktní zadání ohledně toho, na kterou stranu se dům smí rozšířit,“ uvedl Jan Proksa.

Rozšíření je možné na rohu letní scény a u stěny naproti Jihočeskému muzeu. Tam architekti navrhli šest a půl metru dlouhou dostavbu, díky které se zvětší koncertní sál a přibude kavárna i restaurace.

Čtěte také

Administrátorkou netradiční architektonické soutěže byla Karin Gromanová, se kterou město začalo komunikovat asi před rokem. „Formulovali jsme si, co jsou další kroky, jaké jsou potřeby města,“ popsala. Kromě ateliérů z Paříže a Vídně se soutěžního dialogu zúčastnilo třeba také bratislavské studio.

Soutěžní dialog zkusilo město České Budějovice poprvé. „Je to v Česku ojedinělý postup, jediná forma veřejné zakázky, která umožňuje komunikaci s potenciálním dodavatelem, jinak to vždycky musí probíhat anonymně,“ vysvětlila Karin Gromanová.

Upravená budova by měla sloužit pro koncerty vážné hudby s kapacitou 60 účinkujících, ale i pro rockové koncerty s maximální kapacitou 600 diváků.

„Projektovat budou minimálně celý příští rok a možná ještě kus dalšího. Jejich práce nekončí tím, že odevzdají projekt, ale mají to za úkol celé včetně provedení, autorského dozoru až do konce stavby,“ doplnil Juraj Thoma. Celá rekonstrukce kulturního domu Slavie bude stát skoro půl miliardy korun.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související