Bývalé sídlo policie na Mariánském náměstí v Budějovicích by chtělo využít město

12. únor 2020 10:29

Město České Budějovice chce získat bývalou policejní budovu na Mariánském náměstí. Někdejší sídlo Sboru národní bezpečnosti a později policie je už bezmála tři roky zcela opuštěné. Momentálně spadá pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Podle radnice by prostory mohly sloužit městské policii nebo společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic. S úřadem proto už delší dobu jedná. Ve hře je více možností, jak objekt převést pod městskou správu.

Objekt je už na první pohled velmi zchátralý, město o něj i přesto má velký zájem. „Umístění budovy považujeme za strategické, navazuje na naše areály Lesů a rybníků a městské policie,“ vysvětluje náměstek českobudějovického primátora Tomáš Bouzek.

Strážníci i Lesy a rybníky totiž sídlí hned z druhé strany areálu v Haškově ulici. Vedení města ale zvažuje i možnost, že by budova mohla sloužit jako zázemí pro budoucí divadlo, které má vyrůst právě na Mariánském náměstí. „Určitě bychom našli využití pro tohle místo a počítáme i s tím, že by mohlo, byť jen z části, sloužit jako zázemí nové budovy divadla,“ potvrzuje Tomáš Bouzek.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových hledá v krajském městě místo pro kanceláře. Radnice mu proto výměnou nabídla objekt na sídlišti Vltava v ulici Vodňanská, který momentálně slouží jako archiv magistrátu.

„Tato možnost ale ztroskotala na propočtech, které úřad udělal. Zjistil, že budova není kapacitně dostačující pro jejich potřeby, takže jednáme o dalších možnostech směny,“ dodává náměstek.

Čtěte také

Další možností je, že by město bývalou policejní budovu odkoupilo za sníženou cenu. Magistrát podle Tomáše Bouzka počítá s tím, že do domu bude muset vložit nemalou částku. „Ta budova je v dezolátním stavu. To znamená, že by se jednalo o prostředky minimálně v řádech desítek milionů korun,“ uvádí.

Mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka zájem o kancelářské prostory ve městě potvrzuje. Radnice není jediný subjekt, který o bývalé policejní sídlo projevil zájem. „Budovu máme od roku 2018 a jednali jsme o ní rovněž se zástupci jihočeského kraje. Jedná se o čtyřpodlažní budovu, kam lze umístit 100 až 110 zaměstnanců. Hodnotu bude mít v desítkách milionů korun, nicméně znalecký posudek bychom teprve zpracovávali,“ říká.

Úřad i město chtějí mít ohledně budoucnosti objektu jasno ještě v letošním roce.

Spustit audio

Související