Obyvatelé Budějovic sami rozhodnou, za co město utratí pět milionů korun

6. leden 2020 07:40

Po městských částech Prahy, Brně nebo Zlínu si takzvaný participativní rozpočet vyzkouší i České Budějovice. Obyvatelé v něm formou internetového hlasování sami rozhodnou, na co by mělo město dát peníze.

Do prvního ročníku vloží českobudějovická radnice pět milionů korun. Podávat návrhy a hlasovat můžou zatím pouze starší 18 let.

„Předpokládáme, že z těch pěti milionů by se realizovaly dva takzvaně velké projekty, které jsou  hodnotě kolem milionu a půl, a čtyři projekty za půl milionu,“ uvádí náměstek primátora Ivo Moravec.

Hned na začátku ledna radnice spustí informační kampaň pro občany. Návrhy můžou podávat i ti, kdo do města dojíždějí za prací nebo do školy. „Ale hlasovat o projektech a vybírat budou už pouze občané města, to znamená ti, kdo mají na území Českých Budějovic trvalé bydliště,“ dodává Ivo Moravec.

Projekty podle něj musí být na majetku města, pozemcích města a nelze financovat projekty nasměrované do bytového fondu.

Čtěte také

Josef a Petra, kteří žijí v širším centru města, novinku vítají. „Slyším o tom poprvé a určitě je to dobrý nápad, rád se toho budu účastnit,“ říká Josef. Petra by chtěla podpořit kulturní projekty. „Hlavně bych oživila město v neděli, kdy je tu tak nějak mrtvo,“ doplňuje.

Kladně projekt hodnotí i část opozice. Podle předsedy zastupitelského klubu České pirátské strany Lukáše Mareše by na něj radnice mohla dát klidně víc peněz. „Tady v Českých Budějovicích to budou administrovat tři úředníci. My jako Piráti si myslíme, že by ta částka mohla být o něco větší ve vztahu právě k těm fixním nákladům, které s tím bude město mít,“ vysvětluje.

První výzvu vedení města spustí v dubnu. Velké hlasování by pak mělo začít v říjnu.

Spustit audio

Související