Prior stojí v Budějovicích už 40 let. Ve své době byl unikátní hlavně díky eskalátorům

16. prosinec 2019 12:07

Letos je to přesně čtyřicet let, co se obchodní dům Prior v Českých Budějovicích otevřel prvním návštěvníkům. Na konci 70. let minulého století měla budova zvýraznit reprezentativní dojem Lannovy třídy.

Stavba architekta Antonína Běhala byla jednou z nejmodernějších budov svého druhu na jihu Čech. V krajském městě zůstává dodnes a patří mezi největší symboly éry socialismu.

„Pochází z doby, kdy se stavělo ve stylu brutalismu. Ono to zní hrubě, ale vlastně to není brutalismus ve smyslu něco hrubého, znamená to něco syrového, opravdového, co jde na dřeň,“ vysvětluje historička architektury Eva Erbanová.

Lannova třída, na které Prior stojí, byla vybudována v 19. století jako spojnice mezi centrem města a nádražím. „Dům se snažil být citlivý k tomu prostředí, drží uliční čáru a v přízemí má loubí, což je vlastně tradiční prvek, který se vyskytuje i u historických domů. Nahoře vidíte kruhový keramický prstenec, to je zjemnění stavby. Nebyla to arogantní bedna,“ popisuje Eva Erbanová.

Prior částečně zaplnil volný prostor po náletech z druhé světové války, část zůstala pro dnešní parkoviště. „Zároveň ještě Prior trochu zabral místo, takže musely být zdemolovány asi tři domy. V jižních Čechách určitě patří mezi nejhodnotnější stavby, je to opravdu kvalitní projev tehdejší doby,“ připomíná historička.

Čtěte také

Jedním z nejmodernějších prvků ve své době byly eskalátory. „V jižních Čechách to byl unikát. Domnívám se, že za celou éru komunistického režimu jinde v kraji v obchodních domech eskalátory nevznikly. Jako dítě jsme se vždycky nejvíc těšila, jak si zajezdím na schodech, to byla vždycky taková událost při výpravě do Budějovic,“ usmívá se Eva Erbanová.

Za čtyřicet let se logicky sortiment obchodního domu proměnil. V budově už nejsou potraviny a také nábytek pod značkou Prior. „Na druhou stranu určité věci zůstaly stejné, náš největší sortiment, metráž a obuv, se určitě prodával i tehdy,“ dodává generální ředitel společnosti Prior Česká republika Ondřej Eliáš.

Podobnými symboly socialismu jsou Priory dodnes například také v Prachaticích a Strakonicích.

Spustit audio

Související