Budějovická radnice chce obnovit kavárnu na vrcholu Koldomu, obyvatelé jsou proti

28. duben 2019 13:25

Bruselský styl, elegantní design a umělecká díla v interiéru – tím vším se kdysi chlubila kavárna Perla v Českých Budějovicích. Fungovala v nejvyšším patře kolektivního domu nazývaného Koldům na Pražské třídě.

Donedávna byly v prostorách kanceláře, teď chce město ikonickému místu vrátit život. Naráží ale na odpor nájemníků, kteří žijí v městských bytech přímo pod bývalou kavárnou.

„Kavárna byla původně vyzdobena v bruselském stylu, výrazným prvkem byl bar s takovou vlnitou zástěnou. Odrazil se tady i vliv výtvarníka Jiřího Tichého, který sem navrhoval různá díla,“ popisuje historička architektury Eva Erbanová.

Výhled z nejvyššího patra budějovickéh Koldomu

Kavárna byla součástí důmyslného konceptu. „Koldům byl takovou kombinací hotelového bydlení, které bylo v křídle s kavárnou, a běžného rodinného bydlení v bočních křídlech. Domy byly většinou velice nákladně vybavené, obsahovaly služby pro veřejnost i samotné obyvatele, což byla kavárna, restaurace a dokonce kino,“ dodává Eva Erbanová.

Záměr města vrátit sem kavárnu označuje za úžasnou šanci, jak v domě rehabilitovat původní funkci. „Myslím, že dneska by to mohl být tahák, protože retro styl opravdu táhne a bylo by to krásné,“ říká.

Vedení města vypsalo výběrové řízení na pronájem prostor pro účely kavárny. Podle náměstka primátora Juraje Thomy nebude rozhodovat nabídnutá cena, ale naopak koncept, který zájemce předloží.

Budějovická plovárna je unikátní. Její střecha připomíná vodní vlnu a visí na lanech

Budovu kryté plovárny navrhl architekt Bohumil Böhm v roce 1958. Byla to první česká sportovní stavba se zavěšenou lanovou střechou

Po celých jižních Čechách najdeme stavby, které projektoval architekt Bohumil Böhm. Rodák z Českého Krumlova navrhl například věhlasný budějovický Koldům, kolektivní dům s byty, kinem a restaurací. Díky němu má ale krajské město i další unikát – hyperbolický paraboloid.

„Je to běh na relativně dlouhou trať. Prvním krokem je zjištění poptávky a vůbec zájmu o provozování kavárny v daném místě. Věřím tomu, že když se najde odpovídající technické řešení a koncept, nemělo by to být obtěžujícím elementem pro život v tom domě. Jsme ale na samém počátku příběhu, tak uvidíme, jak dopadne,“ komentuje Juraj Thoma.

Opačný názor ale mají někteří nájemníci Koldomu. Na radnici proto odeslali petici. Podepsala ji i Jiřina Kekelyová, která bydlí v osmém patře, tedy přímo pod bývalou kavárnou. „Kdyby nešel výtah, budou tu lidi chodit přes dům a může tu být nepořádek. Prostě nevěřím tomu, že by to tu bylo klidné,“ vysvětluje.

Takzvaný Koldům je od roku 2012 zapsaný na seznamu kulturních památek. Jeho stavba začala na konci 50. let minulého století podle návrhu architekta Bohumila Böhma.

Spustit audio

Související