Ve Čtyřech Dvorech v Budějovicích mají vyrůst dva bytové domy pro seniory i mladé rodiny

17. prosinec 2019 12:22

Dostupné i takzvané startovací byty do pěti let – to je jeden z cílů českobudějovické radnice. Město zahájí projektovou přípravu na stavbu bytových domů v lokalitě bývalých kasáren Čtyři Dvory podél ulice Evžena Rošického.

Záměr představili radní. K výstavbě městských bytů se vedení Českých Budějovic vrací přibližně po 15 letech, poslední vyrostly také v těsném sousedství sídliště Máj v ulici Loucká.

Nové městské bytové domy mají být pod hokejovým centrem Pouzar. „Plánujeme, že tu vyrostou dva bytové domy ve tvaru L. Výstavba může být na etapy, počítáme nejprve s realizací bytového domu vedle haly. Mezi domy bude vnitroblok se zelení a předpokládáme, že oba budou pětipodlažní,“ potvrzuje náměstek primátora Tomáš Bouzek.

Dvacet procent bytů bude sociálních. „Tomu bude odpovídat vybavení a přístupnost, budou to byty především pro seniory. Další část domu bude určena k dostupnému bydlení. Zatímco přízemí bude obsahovat i několik komerčních prostor, ve vyšších patrech budou byty o něco větší,“ popisuje náměstek.

Čtěte také

Pro bytové domy už je připravena základní infrastruktura. Výstavbu umožňuje i územní plán města. Podle Tomáše Bouzka se navíc v poslední době zlepšila legislativa. „Vládě se podařilo připravit nařízení, které se týká dostupného sociálního bydlení, a dává nám to i nějaké zvýhodnění pro výstavbu sociálních bytů,“ uvádí.

Bytovou výstavbu mělo v předvolebním programu několik kandidátů, mezi nimi občanští demokraté. Jejich regionální lídr Martin Kuba se záměrem souhlasí. Podle něj by se ale lokalita dala využít i pro jiné účely. „Vedle haly by se dala vystavět multifunkční sportovní hala pro míčové sporty, jak plánovala i současná koalice,“ připomíná.

Na projektu bytových domů teď pracují lidé z útvaru městského architekta. Zatím ani není jasné, jak nákladná výstavba bude. Vše bude záležet na formě, kterou město zvolí pro výběr architekta. V současnosti místní správa domu spravuje přes 1800 bytů.

Spustit audio

Související