S výdaji přes 2,5 miliardy počítají na příští rok České Budějovice, rozpočet schválili radní

13. listopad 2019 09:28

Příprava startovacích bytů pro mladé, rekonstrukce kulturního domu Slavie i opravy ulic – s tím vším počítá rozpočet Českých Budějovic na rok 2020. Jeho návrh jednomyslně schválila rada města.

Rozpočet bude schodkový. Město počítá s příjmy 2,35 miliardy korun a výdaji 2,62 miliardy korun. Rozdíl budou krýt rezervy z minulých let a také například příjmy z pronájmu vodohospodářského majetku.

Nejvíc peněz město opět dostane díky výběru daní. Podle náměstka primátora Petra Holického by to mělo být přes jednu a půl miliardy korun. „Co se týče daňových příjmů, tak se předpokládá nárůst o přesně 1,52 procenta oproti loňskému roku. Tam je vidět, že už sami počítáme s tím, že ten růst nebude tak markantní jako v minulém roce, jsme připraveni na situaci, že se penězovod ze státních prostředků přibrzdí,“ uvedl.

V položce výdajů zabere tradičně nejvíc místa neinvestiční část. Sem patří například peníze na chod magistrátu nebo městských příspěvkových organizací, například Jihočeského divadla, které dostane v příštím roce bezmála 130 milionů korun. Dalších 66 milionů korun budou mít k dispozici Sportovní zařízení města.

Čtěte také

Příspěvek přesahující 70 milionů korun požaduje od radnice Jihočeské letiště. Rada města ale do rozpočtu zatím zařadila pouze část peněz pro tuto společnost, kterou vlastní napůl s Jihočeským krajem. „ Jde o to, že probíhá intenzivní jednání mezi městem a Jihočeským krajem jakožto druhým akcionářem a my nepředpokládáme, že bychom se dále angažovali v té akciové společnosti. Pro začátek je tam připravena určitá částka, ale myslíme si, že na jaře vzájemný vztah vyřešíme,“ vysvětluje Petr Holický.

Prioritou roku 2020 budou pro město přípravy dvou velkých projektů. Tím prvním je rekonstrukce kulturního domu Slavie. Radnice už projekt spustila, v příštím roce na něj vyčlení zhruba 30 milionů korun. Peníze půjdou například na odměny pro architektonické ateliéry a také na vytvoření uceleného projektu budoucí podoby této historické budovy.

Další prioritou je zahájení prací na vybudování startovacích bytů na místě bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech.

Konečné slovo ohledně rozpočtu ale budou mít až zastupitelé. Projednávat ho budou na svém zasedání 9. prosince.

Spustit audio

Související