Vedení Českých Budějovic hledá využití pro Rabenštejnskou věž, nabídne ji k pronájmu

4. prosinec 2019 11:13

Je jednou z mála dochovaných součástí původních gotických městských hradeb. Teď pro Rabenštejnskou věž hledá radnice v Českých Budějovicích vhodné využití.

O historické prostory už projevily zájem dva subjekty, jedním z nich je současný nájemce. Radní ale nevybrali ani jeden a na pronájem chtějí vypsat otevřené výběrové řízení.

„Teď je tu výstava pro školy, taková interaktivní, chytrá, kde děti řeší různé rébusy,“ ukazuje přímo v Rabenštejnské věži David Veis ze spolku Umění ve městě, který se do prostor dostal letos v červnu na základě zápůjčky.

Jeho členové Michal Trpák a David Veis vypracovali projekt, ve kterém řeší, jak by mohly historické prostory v budoucnu fungovat pod jejich taktovkou. „Mělo by tu být takové kreativní centrum, umělecká beseda, kde se lidé setkávají a kde jsou dvě základní roviny. Jedna pro děti a rodiny, aby sem chodili třeba o víkendech rodiče s dětmi a tvořili tu v různých řemeslných dílnách, a druhá vyšší úroveň je to, aby sem jezdili umělci,“ popisuje David Veis.

O objekt, který kromě věže obsahuje i dvorek, dva byty a několik místností, projevila zájem také organizace Paměť národa. Ta sbírá svědectví pamětníků a informuje o událostech v Československu mezi lety 1938 a 1989.

Čtěte také

Podle ředitele jihočeské pobočky Paměti národa Tomáše Trantiny by se ve věži mohly odehrávat nejen různé přednášky nebo besedy. „Rádi bychom, aby ve spodní části byly audiovizuální výstavy. Ty vyžadují poměrně silný zvuk, světla, výkonné projektory a z tohoto důvodu nám Rabenštejnská věž jako solitérní objekt obrovsky vyhovuje,“ říká.

Oba dva projekty už měli na stole radní. Nakonec se ale na žádném většinově neshodli, a tak zvolili cestu otevřeného výběrového řízení. Do něj se podle náměstka primátora Tomáše Bouzka může přihlásit kdokoliv. „Dohodli jsme se na tom, že zveřejníme záměr pronájmu. Doufám, že se přihlásí i stávající zájemci,“ dodává.

Soutěž chce radnice vypsat ještě v prosinci. Jisté je, že spolek Umění ve městě bude v objektu na základě zápůjčky do konce letošního roku. Pro návštěvníky připravil uvnitř historické budovy speciální adventní program.

Spustit audio

Související