Přestavba objektu Sparta v Českých Budějovicích skončila. Zázemí tu bude mít Alšova jihočeská galerie

2. říjen 2019 17:04

Nové depozitáře, restaurátorské dílny i místo pro výtvarnou výuku už brzy nabídne objekt bývalé restaurace Sparta v Českých Budějovicích. Pro tyto účely ho bude využívat Alšova jihočeská galerie.

Dům pochází z 60. let minulého století, navrhl ho architekt Bohumil Böhm, v posledních letech ale chátral. Teď skončila přestavba. Galerie sem postupně přesune velkou část své sbírky moderního umění, která patří k největším v republice.

Nejrozsáhlejší prostor je ve spodní části. „Tady bude depozitář určený pro sbírku plastiky a pro sbírku malby. Díla se sem přesunou z našeho mateřského pracoviště v Hluboké nad Vltavou asi do konce června příštího roku,“ říká ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert.

V horním patře už je připravená místnost plná skříní s malými šuplíky. „Je to depozitář pro papírové sbírky čili pro grafiku a kresbu. Sem přesuneme kompletní sbírku, která čítá necelých 15 tisíc inventárních čísel. Tenhle prostor jsme od počátku přesně plánovali pro tuto sbírku,“ popisuje Aleš Seifert.

Objekt bývalé restaurace Sparta se částečně otevře i veřejnosti. Přestěhuje se sem Ateliér Alšovka se svými přednáškami, lektorskými kurzy i výukou malby, kresby a grafických tisků.

Čtěte také

Celou opravenou budovu proplétá důmyslný systém techniky. „To je klimatizace, která má nějaký svůj elektronický mozek a ten propočítává stav nastaveného klimatu. Podle toho odsává, přifoukává, ochlazuje nebo zatepluje,“ vysvětluje ředitel galerie.

Novým pracovištěm, které začne v objektu fungovat, je konzervátorsko-restaurátorská dílna. „Bude rozdělena na mokré a suché pracoviště, jak je pro tu práci potřeba. Musím říct, že se na to těšíme,“ dodává Aleš Seifert.

Přestavba bývalé Sparty vyšla zhruba na 28 milionů korun, větší část nákladů pokryje evropská dotace. Za dalších asi pět milionů bude galerie postupně pořizovat vybavení. Svému novému účelu by měla budova naplno začít sloužit v září příštího roku.

Spustit audio

Související