České Budějovice prodají kraji svůj podíl ve společnosti Jihočeské letiště

26. listopad 2019 15:11

Město České Budějovice nebude dál působit jako poloviční vlastník akciové společnosti Jihočeské letiště. Rada schválila návrh dohody na odkup městského podílu Jihočeským krajem.

Kolik kraj městu zaplatí, zatím není jasné. Znalecký posudek na hodnotu podílu vypracuje firma, která vzejde z výběrového řízení.

„Časový harmonogram je takový, že do konce roku by s vybraným znaleckým ústavem měla být podepsána smlouva. Do konce měsíce března by měl být předán posudek, na jehož základě je možné vypracovat nějakou smlouvu o převodu těch akcií,“ uvedl českobudějovický primátor Jiří Svoboda.

Město svoji pozici ve společnosti vnímá jako nevýhodnou. Na příští rok od něj letiště žádalo provozní dotaci přes 70 milionů korun.

Radní proto schválili také návrh změny vyplácení příspěvku, které letiště nakonec pokrátilo na minimum. „Platby ze strany města se budou dělat měsíčně, ta částka je přes tři miliony korun, a měsíc, kdy dojde k převodu akcí, už město platit nebude,“ vysvětlil primátor.

Čtěte také

Rada města ale není v otázce zcela jednotná. Například náměstek primátora Ivo Moravec návrh nepodporuje. Podle něj by si radnice měla ve společnosti ponechat alespoň částečný vliv. „Úprk z letiště mi přijde příliš náhlý a navíc mějme neustále na paměti to, že letiště jako rozvojová zóna je bez debaty nejvýznamnější v Českých Budějovicích a okolí,“ komentoval.

Jihočeský kraj je stále v procesu výběru strategického partnera pro letiště. Podle náměstka hejtmanky Josefa Knota by kraj jako jediný vlastník akciové společnosti mohl mít lepší výchozí pozici. „Já si myslím, že tohle je přesně to, proč Jihočeský kraj má zájem tento padesátiprocentní podíl koupit, aby zatraktivnil pozemky, které má v těsné blízkosti letiště, a aby celkově zjednodušil chod celé společnosti,“ dodal.

Konečnou dohodu bude muset schválit zastupitelstvo města, respektive Jihočeského kraje. Letiště chce mezinárodní provoz naplno zahájit v roce 2021.

Spustit audio

Související