Šest vybraných ateliérů připraví návrhy na obnovu budějovického kulturního domu Slavie

9. prosinec 2019 08:42

Vítěz soutěže na obnovu kulturního domu Slavie v Českých Budějovicích vzejde z šestice domácích i zahraničních ateliérů. Komise vybírala z 33 přihlášených, vítězný návrh by měl být znám na jaře příštího roku.

„Máme zastoupeny ateliéry z Českých Budějovic a z Prahy, pak ze Slovenska, Francie, Rakouska a Německa,“ uvádí administrátor soutěže Igor Kovačevič ze společnosti CCEA MOBA.

Teď tak může začít takzvaný soutěžní dialog, ze kterého vzejde nová finální podoba bývalého německého spolkového domu. „Další krokem bude zpracování návrhu, ten se pak představí komisi, která dá nějaká doporučení. Pak je ještě jedno kolo doporučení a pak až odevzdání, takže někdy na konci dubna očekáváme výsledky celého procesu,“ popisuje Igor Kovačevič.

O soutěž byl velký zájem mezi architekty z celé Evropy. Jedním z hlavních hodnotících kritérií byla kvalita řešení obdobných staveb, kterou jednotlivé ateliéry dokládaly svými hotovými realizacemi z minulosti.

Čtěte také

„Druhým kritériem bylo koncepční řešení provozu podobných budov, to znamená, že hned v prvním kole vypadli ti, kdo přicházeli s novostavbami koncertních nebo kulturních prostor na zelené louce a nedokládali žádnou revitalizaci historického objektu typu Slavie,“ doplňuje náměstek primátora Juraj Thoma.

Za vedení soutěže dostane organizátor odměnu dva miliony korun. Každý z šesti vybraných ateliérů, který předloží návrh, obdrží takzvané skicovné. „To přesahuje 400 tisíc, i na tom město deklaruje, že o tu soutěž má velký zájem. Výší skicovného chtělo samozřejmě i do ciziny vyslat signál, že ta soutěž je otevřená všem uchazečům,“ vysvětluje Juraj Thoma.

Vedení města počítá s tím, že celý rok 2021 zabere projektová příprava. Samotná přestavba kulturního domu Slavie by mohla začít v roce 2022.

Spustit audio

Související