Ze severu na jih už centrem Českých Budějovic autem neprojedete. Nová opatření mají zklidnit dopravu

8. červenec 2022 08:16

Zákaz průjezdu aut z ulice Na Sadech k ulici Mánesova centrem města a několik nových jednosměrek – tyto změny přináší nová dopravní opatření v historickém jádru Českých Budějovic. Platit začínají v pátek 8. července. Projekt, který má dopravu v centru zklidnit, představila radnice poprvé koncem ledna, nakonec ale doznal několika změn.

Auta nově nesmí projíždět částí ulice U Černé věže, kde v úseku před katedrálou svatého Mikuláše vznikla pěší zóna. Na křižovatce s Hroznovou ulicí se tak musí vydat buď doleva směrem ke Kněžské, nebo doprava směrem do Krajinské. Toto opatření ale bude platné pouze přes den, v noci by měl být úsek znovu průjezdný.

Kvůli zamezení tranzitu centrem města z ulice Na Sadech směrem na jih se ulice Biskupská stala jednosměrnou. Při výjezdu z náměstí Přemysla Otakara II. do Biskupské auta projedou pouze do ulice Široká a opačným směrem při vjezdu do centra města od Železného mostu je nově přikázaný směr do Široké.

Původně chtěla radnice pro auta úplně uzavřít severní stranu náměstí Přemysla Otakara II., od toho nakonec ustoupila. V této části náměstí ale už nebude možné parkovat.

Nová opatření přináší také změnu směru v části ulice Kněžská mezi Širokou a ulicí Karla IV. Tím se definitivně zamezí zkracování cesty autem skrz centrum města od ulice Na Sadech směrem na jih a jihovýchod.

Čtěte také

Úvah o omezení provozu v historickém centru Českých Budějovic se už v minulosti objevilo několik. Současné vedení města se k radikálnímu kroku odhodlalo jako první, takřka v závěru svého čtyřletého funkčního období.

Radním vadí, že náměstí Přemysla Otakara II., historicky i urbanisticky nejvýznamnější místo, plní v posledních letech převážně funkci parkoviště a kruhového objezdu. Opatření mají omezit tranzit centrem až o 40 procent. Podle propočtu magistrátu by tak historickým jádrem mělo projíždět až o dva tisíce aut za den méně.

Zhruba od poloviny května radnice k tématu uspořádala dvě veřejná setkání. Následně měli lidé možnost k návrhu posílat připomínky. Námitky obyvatel města ale odbor dopravy a silničního hospodářství zamítl.

Opozice projekt dlouhodobě kritizuje. Občanští demokraté mají za to, že pro tak radikální změny dopravního režimu teď není vhodná doba, podle zastupitelky z České pirátské strany navíc vedení města absolutně nezvládlo komunikaci a záměr několikrát pozměnilo, takže lidé prakticky až do poslední chvíle nevěděli, jaká opatření vlastně začínají platit.

Spustit audio

Související