I přes protesty a petici nechala budějovická radnice vykácet několik stromů v parku Dukelská

4. duben 2022 16:22

Odpůrci kácení v českobudějovickém parku Dukelská neuspěli. Kvůli chystané revitalizaci město nechalo zeleň pořezat přesně tak, jak předem avizovalo. Projekt, který zejména poslední dva měsíce budí vášně mezi odborníky i místními obyvateli, se tak posunul do závěrečné fáze. Zhotovitelská firma na místě brzy zahájí stavební práce.

„Tady na tom malém prostoru se budou pohybovat těžké stavební stroje, až 800 plně naložených tatrovek bude odvážet zeminu, přivážet beton a kámen. Bude tu zřízeno staveniště, v tomto malém křehkém prostoru parku budou jezdit stavební stroje, jakoby se jednalo o stavbu na nějaké betonové ploše,“ připomíná Irena Šefčíková ze spolku Domovina v parku Dukelská nedaleko centra Českých Budějovic.

Kvůli plánované revitalizaci už padlo několik stromů. „Velmi smutný pohled. Když se podíváme na pařezy, tak ty svědčí o tom, že stromy byly zdravé. Tolik odborníků se shodlo na tom, že takový zásah do parku se nedělá, přesto město něco takového prosadí. Tak co už chcete přednášet, aby na to lidé slyšeli?“ komentuje.

Vedení města kritiku dál odmítá. Náměstka primátora Iva Moravce vzniklá situace mrzí. Radnice podle něj projekt přes tři roky připravovala v přímé součinnosti s veřejností.

I díky tomu se nakonec vykácelo mnohem méně stromů, než původně zamýšlel vítězný projekt ateliéru Rusina Frey. „Z některých kácení se ustoupilo, mimo jiné i díky tomu, že to nepovolil odbor životního prostředí,“ dodává Ivo Moravec.

Čtěte také

Po drobných průtazích se teď podařilo vysoutěžit zhotovitele, který by měl ještě během jara zahájit stavební práce. Podle smlouvy má na dokončení zakázky osm měsíců. Během této doby bude park zcela uzavřený. „Budou objízdné trasy pro cyklisty a pěší. Samozřejmě lidé budou muset obcházet park přes ulici Dukelskou nebo po levém břehu řeky Malše,“ potvrzuje náměstek primátora.

Projekt a s ním související úprava zeleně má i své zastánce. U zrodu soutěže stál například předseda městské komise pro architekturu a urbanismus Miroslav Vodák. Podle něj je vítězný návrh kvalitní a za vykácené stromy bude adekvátní náhrada.

„Pokud vím, tak se kácí asi patnáct stromů a bude vysazeno více než dvojnásobek, třicet stromů, habrový plot. Když se budeme bavit o nějakém dlouhodobém horizontu, tak ten park určitě za pět, deset let bude ve výrazně lepším stavu, než je dnes,“ připomíná.

Revitalizace parku Dukelská vyjde na 31 milionů korun. Ještě do konce letošního roku chce město České Budějovice vypsat soutěž také na úpravu parku Háječek, který leží u soutoku řek Malše a Vltavy.

Spustit audio

Související