Hmyzí hotely se objevily na devíti místech v Českých Budějovicích. Slouží jako úkryt i školní pomůcka

30. leden 2022 11:52

Devět nových hmyzích hotelů stojí, nebo visí v centru města a na sídlištích v Českých Budějovicích. Lidé je můžou vidět na stromech v parcích, ale i u škol. Hmyzí hotely koupilo z participativního rozpočtu město. Chce tak podpořit přírodní rozmanitost městského prostředí a nabídnout dětem i zajímavou učební pomůcku.

„To drátěné pletivo je tam poměrně důležité, protože brání vnikání ptáků, kteří tam hledají potravu,“ vysvětluje u jednoho hmyzího hotelu v Českých Budějovicích, za gymnáziem Česká, technik Biologického centra Akademie věd Jan Erhart.

„Pak si můžeme ještě všimnout, že hmyzí hotel neleží přímo na zemi. Takto je chráněný před hlodavci i mravenci, kteří jsou schopni napáchat docela velkou škodu,“ dodává.

Za pletivem se skrývá různý přírodní materiál. „Tady je materiál dutý, kde většinou hnízdí samotářské včely. Jsou tady šišky, kousky kůry, dále navrtané dřevo a dole ještě cihlové prefabrikáty,“ ukazuje Jan Erhart.

Čtěte také

Na boku hmyzího hotelu je cedule, na které si kolemjdoucí mohou přečíst, kdo by úkryt mohl obývat. Kromě včel samotářek je to třeba hmyz, který v hotelu přezimuje, hledá úkryt nejen v noci, ale přes celou zimu, jako například zlatoočky a škvoři.

Hmyzí hotely jsou po celém městě. „Máme jednak větší hotely, které se postaví na zem, a potom menší hmyzí domky, které se mohou pověsit na strom, vypadají jako ptačí budky. Větší hotely jsou na zahradách základních škol na Máji, v Pohůrecké a u gymnázia Česka, menší závěsné v parku Na Sadech a v parku Stromovka,“ vyjmenovává náměstek českobudějovického primátora Ivo Moravec.

První obyvatelé by se do hmyzích hotelů v Českých Budějovicích měli nastěhovat v březnu.

Spustit audio

Související