Květinové louky se stávají čím dál větším trendem, vysévají je i některá města

29. duben 2020 12:15

Ve Volarech na Šumavě vyroste uprostřed náměstí květinová louka. Město chce společně s technickými službami prostor oživit. Proto hned u lékárny zanedlouho lidé uvidí kousek divoké přírody.

„S nápadem přišla jedna milá paní, která mi ukázala možnosti květnatých luk, které se hodí do města. My jsme potom společně se zahradníkem a ředitelem technickým služeb v tom už dál pokračovali,“ říká místostarostka Volar Jana Bártová.

I umístění louky před lékárnou má svůj důvod, městský zahradník David Nedvěd by chtěl do Volar přivést více života. „Jakékoli květnaté louky v okolí, které jsou zapomenuté a neudržované, to je nádhera. Když tohle lidé uvidí, hned to pro ně bude potěšení. Myslím, že se vrátí k tomu selskému rozumu a uvědomí si, čeho jsme součástí,“ komentuje.

Čtěte také

Konkrétní druhy květin se vybírají podle lokality, město zvolilo směs letniček. „Jedná se o rychle rostoucí směs třinácti druhů letniček, která pokvete od června do října. Bude to různobarevné, žlutá, oranžová, modrá i bílá,“ popisuje Jana Bártová.

Město by podle zahradníka mělo mít místní ráz krajiny. „Šumava je malinko divočina, kde to není úplně dané. Chci použít místní kameny a další prvky, které sem zapadnou. Podle mě je zeleně ve městě ještě málo, já osobně bych uvítal víc, ale to všechno snad přijde,“ dodává.

Kolemjdoucí také na květinové louce v centru Volar spatří malý úl s erbem města.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související