Severní strana budějovického náměstí zůstane pro auta průjezdná. Radnice od plánované změny ustoupila

21. červen 2022 08:05

Ještě ani nezačal platit a už se několikrát změnil. Projekt na zklidnění dopravy v centru Českých Budějovic měla radnice spustit začátkem července. Termín možná s několikadenním zpožděním dodrží, ale původní záměr vedení města výrazně pozměnilo. Opozice to označuje za chaos a tvrdí, že bude lepší se bez změn dopravního režimu obejít.

Na severní straně náměstí Přemysla Otakara II. se měla odehrát asi největší změna. Od 1. července zde měla být pěší zóna. To se ale nestane. Navzdory původním plánům tudy auta budou projíždět dál.

„Je tady jedna zcela praktická okolnost, a to je nutnost opravy plynovodu a vodovodu v Kněžské ulici, která je v plánu ještě letos. Tím pádem bude potřeba průjezd kolem Černé věže a po severní straně náměstí,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Holický.

Ostatní změny ale vedení města v projektu zachovalo. Je to například vykázání aut z ulice U Černé věže v úseku před katedrálou svatého Mikuláše, který bude průjezdný pouze v noci.

„Možná největší změnou bude průjezd Biskupskou ulicí, který bude v úseku od Železného mostu po Širokou ulici jednosměrný. Od 9. července by mohlo být instalováno nové dopravní značení a mohlo by vstoupit v platnost,“ dodává Petr Holický.

Čtěte také

Záměr dlouhodobě kritizují opoziční občanští demokraté. Podle předsedy zastupitelského klubu Petra Maroše teď vlastně vůbec není jasné, jaký režim o letních prázdninách začne platit. „Já to nevím jako obyvatel Budějovic ani jako zastupitel, který by těch informací měl mít víc. Upřímně mám pocit, že se od tohoto záměru ustupuje, protože se zvedla poměrně silná vlna nevole a politici pochopili, že občané tuto změnu úplně nutně nepotřebují,“ komentuje.

Teprve v polovině června skončilo takzvané připomínkové řízení, ve kterém se k záměru mohl kdokoliv vyjádřit. Další opoziční zastupitelka Zuzana Kudláčková z České pirátské strany proto považuje za nešťastné, že opatření má podle aktuálního plánu radnice začít platit už za necelý měsíc.

„Takovýto krok je potřeba vytvářet trochu koncepčně a podívat se co to udělá s dopravou v okolí centra. Když si poslechnete jednotlivá vyjádření koalice, tak ta vyjádření se postupem času výrazně mění,“ připomíná.

Spolu s plánem na zklidnění dopravy v centru rada města schválila také nový režim parkování v historickém jádru Českých Budějovic, který začne platit od 1. července. Na tom se podle radnice nic nemění. Na náměstí Přemysla Otakara II. a v blízkém okolí budou muset návštěvníci za stání platit i v noci a o víkendech.

Spustit audio

Související