Alternativa k multikinům a filmový klub. Biograf Kotva v Českých Budějovicích začíná promítat

3. září 2022 12:03

Biograf Kotva v Českých Budějovicích se otevřel. Pod obměněným názvem a vedením Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců bude přinášet nové, ale i starší filmy. Asociace získala Kotvu na základě výběrového řízení, které vypsalo město.

„Plánujeme zahájit filmový klub, budeme spolupracovat se školami. Určitě zanecháme oblíbené věci, jako jsou přenosy oper, francouzský filmový festival. Chystáme i novinky na podzim a na Vánoce, které nebudou jenom o filmech,“ prozrazuje Kristýna Vacková, jedna z provozovatelek biografu.

Program na novém webu biografkotva.cz zve kromě letních trháků třeba i na korejské drama Zmizelá, americký snímek Lovec jelenů z roku 1978 nebo českou klasiku Samotáři.

Čtěte také

„Naším cílem je odlišit se od kin, které tady máme. CineStar má v Budějovicích celkem sedmnáct sálů, které chrlí mainstreamové filmy, a my chceme být ten osmnáctý sál, který jim nebude konkurovat, ale naopak je bude doplňovat. Bude to alternativa k tomu programu,“ vysvětluje předseda asociace Daniel Habrda.

Filmový klub v Kotvě bude fungovat každé druhé úterý, před promítáním nabídne patnáctiminutové přednášky o filmu. „Diváci se můžou těšit v první řadě na současný světový film, který moc nedostává prostor v běžných kinech. Plánujeme představit také středoamerické a jihoamerické filmy, evropský společenský film, islandský film, chorvatský,“ říká provozovatel klubu Martin Zeman.

Od přelomu září a října by měla v biografu znovu začít fungovat kavárna, v níž se také bude čas od času promítat.

autor: František Ciglbauer
Spustit audio

Související