Saturnin má pořád vyprodáno. Komedii podle slavného románu přitom Jihočeské divadlo hraje už 17 let

1. duben 2022 15:43

Neuvěřitelných 17 let má Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích na repertoáru komedii Saturnin. A jakmile se jiskřivá hra se zpěvy, inspirovaná humoristickým románem Zdeňka Jirotky, objeví na programu, je okamžitě vyprodáno. Divadlo chystá poslední uvedení v téměř původní sestavě a pak nastane generační obměna v hlavních rolích.

Šťastná dramatizace Jirotkova románu, originální výtvarné řešení, využívající třeba i točnu na scéně, živá hudba na pódiu a přesně vybrané herecké typy. Hravé pojetí tehdy začínajícího mladého režiséra Jana Jirků strhlo diváky i herce. V původním obsazení se inscenace hrála až do sté reprízy v roce 2016.

„Život je zábava,“ charakterizuje svou titulní roli Saturnina herec Tomáš Drápela, který úlohu převzal po vynikajícím Romanu Nevěčném. „Naskočit do úspěšné inscenace bylo v podstatě jednoduché, ten žánr je jasně daný, je to narativní divadlo, hravé, milé,“ dodává.

Zatímco Saturnin i jeho pán Slabihoudek se za 17 let herecky proměnili, slečna Barbora je od počátku táž – hraje ji Teresa Schel. „Ona je já, já jsem ona, jsme prorostlé za ty roky. Netušila jsem, že to bude tak dlouhý příběh. Hrát postavu sedmnáct let stejně je nemožné, já jsem tam musela zapojovat to, aby ona byla o kousek mladší, a někdy cítím, že jsem něco zažila, že jsem někdo jiný a jak to mám znovu hrát,“ komentuje.

Čtěte také

Úspěchy na scéně sklízí celých 17 let Daniela Bambasová v roli nesnesitelné tety Kateřiny. A po celou dobu jí zdatně sekunduje Jakub Doubrava v úloze Milouše. „My se po všechny ty roky hrozně rádi vidíme. Scházíme se vždy na to představení a hrozně rádi to znovu a znovu oživujeme a hrajeme, s živou hudbou, to je další velký bonus, proto myslím, že diváci stále hojně představení navštěvují, tohle všechno se tam nějak odráží,“ říká Jakub Doubrava.

Neutuchající divácký zájem sleduje i Teresa Schel. „No, to je zázrak. Vím, že lidé chodí opakovaně, a velmi nás to těší. Diváci tomu dávají tu šťávu, takže jsem ráda, že se lidé vrací a doufám, že se budou vracet v houfném počtu i po tom, co se vystřídá naše osazenstvo,“ doplňuje.

A někdejší dramaturg činohry František Řihout je přesvědčen, že i pak si diváci Saturnina najdou. „Jednak je to všeobecně známá věc a lidé chodí na to, co znají, a téma Saturnina je nezničitelné a v dnešní době možná i silnější, protože se tam říká, že je lépe bombardovat se koblihami než bombami,“ připomíná.

Spustit audio

Související