Bílé Vánoce, ale i českou koledu Jak jsi krásné neviňátko zpívala Elena Sonenshine U Tří lvů

„Ella Fitzgerald mě fascinuje tím, jaké napětí a zároveň lehkost měla v hlase. Navíc to byla fantastická improvizátorka,“ říká o svém vzoru a zdroji inspirace výborná česká jazzová zpěvačka Elena Sonenshine, která si však sama vytvořila svébytný vokální výraz.

Tato citace na úvod má svůj dobrý důvod, neboť koncert Eleny Sonenshine ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice přesně na den před třemi roky, 11. prosince roku 2018, měl název Pocta Elle Fitzgerald.

Jazzová zpěvačka, aranžérka, textařka a skladatelka  Elena Sonenshine, vlastním dívčím jménem Suchánková, se narodila v Brně, ale po absolvování gymnázia se přestěhovala do Prahy. Získala stipendium na Berklee College of Music v americkém Bostonu, tedy slavné, pro jazzmeny velevýznamné hudební škole.

Několikrát se Elena představila v cyklických koncertech s názvem Jazz na Hradě. V roce 2005 procestovala Českou republiku jako ambasador Philips International Jazz Festivalu, o rok později koncertovala v rámci festivalu Pražské jaro a při častých cestách do Ameriky působila s triem pianisty Jamese Dowera.

Čtěte také

S českou jazzovou smetánkou natočila Elena první sólové album You Go To My Head, které před dvaceti roky vyšlo přímo v USA a po celý měsíc se udrželo v první padesátce žebříčku amerických jazzových rádií. Zahrnuje osvědčené standardy, ale i vlastní tvorbu.

Na koncertě v rozhlasovém sále v českobudějovické ulici U Tří lvů skvělou a velmi sympatickou zpěvačku doprovodila tato elitní muzikantská  sestava: Mirek Linka (kytara), Daniel Bulatkin (piano), Petr Dvorský (basa) a Jan Linhart (bicí). Co jméno, to v českém jazzu pojem!

A ještě jeden důležitý příznak pozoruhodného rozhlasového vystoupení – během večera zazněly  vánoční standardy i koledy zpívané Elenou dílem v angličtině, dílem v češtině. A právě z nich budou sestávat adventní Koncertní ozvěny, až na jednu výjimku, kterou je skladba George a Iry Gershwinových The Man I Love. Ta pořad otevře a White Christmas, Bílé Vánoce, jej uzavřou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.