První ze dvou vzpomínek na šansoniérský večer s Miloněm Čepelkou, skupinou 6 NaChodníku a šansoniérkou Markétou Wankeovou

Koncertním ozvěnám od Tří lvů by tentokrát slušelo označení „šansonové“, neboť právě ze skladeb tohoto žánru budou sestávat. Zveme vás k výběrovému záznamu šansonového programu ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice z dubna roku 2014.

Vystoupili výborná náchodská skupina 6 NaChodníku, šansoniérka Markéta Wankeová, klavíristka (i herečka) Petra Bílková a zejména posluchačům velmi dobře známý, letošní zářijový jubilant, Miloň Čepelka, který koncertem kultivovaným slovem provázel.

Šanson je podle všestranného tvůrce v oblasti slovesného umění a také nositele kvalitního inteligentního humoru Miloně Čepelky píseň, která má co říci právě proto, že neříká všechno. „Šanson, to je většinou malé drama, nálada, situace. Zkrátka něco v kostce, ale s velkým významem.“

Miloň Čepelka, herec, zakládající člen divadla Járy Cimrmana, spisovatel, scenárista, textař, básník, překladatel a také dlouholetý spolupracovník našeho rozhlasového studia před časem otextoval songy z alba šansoniéry Markéty Wankeové Vránové Když se dnes večer nevrátím. Buď šlo o převzaté  šansony, nebo původní skladby Jaromíra Klempíře.

Na začátku našeho výběru to byla první varianta, původně německá písnička zpívaná i Marlene Dietrich Lili Marleen, nebo v tomto případě Lilly Marlen. A Markéta Wankeová doprovázena na klavír Petrou Bílkovou se střídala před více než sedmi roky na pódiu Tří lvů se skupinou 6 NaChodníku  se zpěvačkou Lucii Peterkovou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související