Meky Žbirka v Třeboni akusticky s Bielym kvetem, ale i duety s Marthou a písničkami Beatles

Ještě jednou se vrátíme k jihočeskému akustickému vystoupení velice populárního zpěváka, kytaristy i autora Miroslava Mekyho Žbirky, který odešel náhle na konci první listopadové dekády ke smutku jeho blízkých a příznivců.

Vzpomínám si, že někdy v únoru roku 2006 volal rozradostněný Pavel Barnáš, skvělý muzikant a organizátor a hlavní duše již proslulého festivalu Okolo Třeboně, že má potvrzeného Mekyho Žbirku a správně odhadnul, že to bude vrchol festivalu toho roku.

Domnívám se z velkého časového odstupu, že to vystoupení na úplném začátku července roku 2006 na nádvoří třeboňského zámku v rámci festivalu Okolo Třeboně bylo opravdu v čemsi výjimečné a památné.

Miro Žbirka vystoupil v komorní sestavě pouze s kytaristou Janem Ponocným a v několika duetech také se zpěvačkou Marthou, která se potom hudbě spíše vzdálila, ovšem před zhruba dvaceti roky její jméno bylo známé díky společným songům s Mekym jako Co bolí, to přebolí a Sněhulák. Tak i z tohoto pohledu je to zajímavá vzpomínka se zachycením určité etapy.

Miro Žbirka si tehdy pro koncert vybral další své hity, z nichž tentokrát uslyšíte slavný Biely kvet, ale také Jedinou spolu s Janem Ponocným, ovšem i písničky od jeho milovaných Beatles jako Yellow Submarine nebo na dojemný závěr Hey Jude.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související