Bert Kaempfert, muž, který měl velké instrumentální hity, složil světové šlágry a byl u nejstarších studiových nahrávek Beatles

15. listopad 2021

Ve Vlídných tónech se tentokrát vydáme do jedné ze sousedních zemí. Předmětem našeho zájmu bude totiž ve světovém měřítku v 50. a 60. letech neobyčejně oblíbený německý kapelník a skladatel Bert Kaempfert.

Na svět totiž přišel jako Bert Berthold Heinrich Kämpfert 16. října 1923 ve svobodném městě Hamburku. Tam absolvoval hudební školu – uměl hrát na piano, akordeon, klarinet a saxofon. Po druhé světové válce založil vlastní orchestr, jehož styl si zpočátku hlavně doma v Německu získal ohromnou přízeň a už v 50. letech měl nemalé úspěchy.

Bert Kaempfert, s nadsázkou řečeno, dobyl Ameriku a vlastně svět na začátku 60. let, kdy se melodie, anglicky přejmenovaná na Wonderland By Night, Noční pohádkovou zemi, autora Klause Güntera Neumanna v podání jeho orchestru vyhoupla senzačně až na nejvyšší místo americké hitparády.

Jenže cesta této nahrávky ke hvězdám na pomyslném nebi tak hladká nebyla. Kaempfert strávil v New Yorku skoro dva roky, než našel vydavatele, jehož nakonec přesvědčil až úspěch této skladby v Německu a Japonsku. Úsilí se vyplatilo, protože si desku se serenádou se zvláštním snovým nádechem koupilo jenom v Americe přes milion lidí. Pohádkovou iluzi pomohla vytvořit sestava orchestru Bearta Kamepferta i se sólistou trumpetistou, rodilým Vídeňanem Charlym Taborem.

Čtěte také

I když hudební směřování Berta Kaemperta vedlo spíše do oblasti středního proudu, bez povšimnutí by neměly zapadnout jeho zásluhy o vznik nejstarších nahrávek Beatles, tehdy i s jejich krajanem, zpěvákem Tonym Sheridanem. Před šesti desítkami pracoval Kaempfert v Hamburku jako producent společnost Polydor, tedy ve shodném čase, kdy John, Paul a George (potažmo Stuart a Pete) pobývali v německém přístavním městě na zkušené….

Ale vraťme se k nahrávkám orchestru Berta Kaempferta, který neslavil úspěchy jenom se sladkými serenádami, ale také s mnohem rytmičtějšími, svěžími skladbami jako třeba Swinging Safari nebo Afrikaan Beat.

Dlužno podotknout, že Bert Kaempfert proslul i jako (spolu)autor velkých světových šlágrů Strangers In The Night pro Franka Sinatru, Wooden Heart s Elvisem Presleym nebo Spanish Eyes v podání Ala Martina. Slavný kapelník Bert Kaempfert odešel na věčnost před 41 roky v pouhých 56 letech.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související