Báječnou ženskou u nás proslavil Michal Tučný. Původní verzi písně zpívá Waylon Jennings

Michal Tučný během své kariéry nazpíval dlouhou řadu písniček, které se staly stabilní součástí rozhlasových playlistů. Můžeme je klidně nazývat hity – a nebo evergreeny. Na označení ale až tak moc nezáleží.

Jisté je, že Báječná ženská patří k těm nejpopulárnějším (a nejobehrávanějším). Měli bychom za ni ale poděkovat i do Ameriky, kde ji přivedli na svět dva z nejznámějších countryových outlaws – tedy Psanců – Waylon Jennings a Willie Nelson.

Jejich Good Hearted Woman poprvé zazněla a taky byla hned zaznamenána studiovou technikou 1. září 1971, aby bez větších průtahů vyšla na singlu 14. prosince téhož roku. A dál už je to vlastně příběh jako z příručky, která by mohla nést název „Jak se rodí hit“.

Originální skladbu v podání Waylona Jenningse a český hit Michala Tučného můžete porovnat v rubrice Písničky z cizí kapsy.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.