Arthur Conan Doyle: Pes baskervillský. Slavný případ Sherlocka Holmese a doktora Watsona

18. červen 2021

Svérázný detektiv Sherlock Holmes a jeho přítel John Watson se snaží zjistit, proč je rod Baskervillů už po staletí stižen rodovou kletbou. Nebo je to všechno jinak?

Poslechněte si desetidílnou dramatizaci jednoho z nejznámějších románů anglického spisovatele Arthura Conana Doyla.

Pes baskervillský
Napsal: Arthur Conan Doyle
Účinkují: J. Červinka, O. Brousek starší, J. Pick, A. Zíb, M. Marešová, K. Oprich, K. Fořt, R. Široký, L. Kopřiva, Z. Procházková, O. Musil, A. Kalous a další
Připravil: Vojtěch Jestřáb
Překlad: František Gell
Režie: Josef Červinka
Natočeno: v Praze v roce 1962.

Příběh vyšel poprvé jako četba na pokračování v magazínu Strand před rovnými 120 lety, v letech 1901 a 1902. A to přesto, že už nějaký čas jeho autor avizoval, že holmesovské příběhy už psát nebude, protože ho prý odvádějí od skutečné tvorby.

Hororový příběh o obřím psu, který se prohání po blatech a nikdo z rodiny Baskervillů mu neunikne, se dočkal několikerého filmového i divadelního zpracování. Od roku 2015 ho má na repertoáru například Jihočeské divadlo, které ho v létě hraje před otáčivým hledištěm v zahradě českokrumlovského zámku.

Detektivní komedii Pes baskervillský uvádí Jihočeské divadlo před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově

Svůj první příběh o geniálním detektivovi Sherlocku Homesovi s názvem Studie v šarlatové napsal Arthur Conan Doyle (1859-1930) v roce 1886. Několik nakladatelství román odmítlo, proto nejdříve vyšel v časopise Beeton's Christmas Annual. Knižní podobu získal o dva roky později v roce 1888.

Druhý román o Sherlocku Holmesovi, Znamení čtyř, vyšel v roce 1890. V červnu 1891 si mohli čtenáři časopisu Strand Magazine přečíst povídku Skandál v Čechách, první ze série dvanácti příběhů svérázného detektiva, které pak vycházely každý měsíc.

Arthur Conan Doyle

Povídky se čtenářům líbily, knižně vyšly v roce 1892 pod názvem Dobrodružství Sherlocka Holmese. Arthur Conan Doyle dál pokračoval v psaní příběhů s Sherlockem Holmesem a doktorem Watsonem.

Psaní ho na rozdíl od jeho lékařské praxe zřejmě slušně živilo, ale autor ztratil chuť na další pokračování oblíbených detektivek, a proto nechal svého slavného detektiva v povídce Poslední případ, která vyšla v prosinci 1893, zahynout.

K příběhům o soukromém detektivovi z londýnské Baker Street 221B se Doyle vrátil opět na začátku 20. století.

Do češtiny byl jako první přeložený Pes baskervillský. Od prosince 1902 do listopadu 1903, tedy jen pár měsíců poté, co se s ním mohli seznámit čtenáři ve Velké Británii, vycházel na pokračování v časopise Svět zvířat. Už před první světovou válkou si čeští čtenáři mohli ve své mateřštině přečíst většinu holmesovských příběhů, a to především díky nakladatelství J. R. Vilímka.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.