Thriller pro děti. Tak popisuje spisovatel David Jan Žák svou novou knihu Zmizení Edwina Lindy

12. květen 2020

Po několika příbězích pro dospělé, včetně bestselleru Návrat Krále Šumavy, napsal jihočeský autor David Jan Žák svou první knihu pro mládež. Je v ní dobrodružství a tajemství, ale i téma šikany.

„S nakladatelstvím věříme, že Zmizení Edwina Lindy bude mít úspěch. Je to první díl trilogie a vypráví o dětech, které prožívají dobrodružství. Knihu bych doporučoval hlavně náctiletým, já ji označuji jako thriller pro děti,“ říká David Jan Žák.

Hlavním hrdinou příběhu je chlapec s nezvyklým jménem Edwin Linda. „Když jsem učil v Českých Budějovicích na gymnáziu, měl jsem ve třídě Edwina. To jméno mě bavilo, proto jsem se ho rozhodl použít, to občas dělám, že vytáhnu jméno někoho známého. Příjmení jsem si vzal od polského herce Bogusława Lindy, šlo mi to tak nějak dohromady,“ prozrazuje spisovatel.

Kniha Zmizení Edwina Lindy

Edwin Linda to nemá v knize Davida Jana Žáka jednoduché. „Tatínek mu zmizel ve skalách, maminka je v kómatu, do toho se musí ještě vyrovnávat s šikanou, která dosáhne docela drsných rozměrů, a zároveň se snaží zachránit Šumavu,“ popisuje autor.

Příběh zasadil na Šumavu, protože sám vyrůstal v Prachaticích. „Využil jsem reálií, které jsem jako kluk znal, i toho, že mně také zmizel táta. Sice ne ve skalách, ale komunistická policie ho zavřela a já ho strašně dlouho neviděl. Je to hodně osobní knížka,“ prozrazuje.

Osobní zkušenost má i se šikanou. „Sám jsem ji zažil na základní škole v Prachaticích a jako učitel slýchám dodnes, že se to hodně řeší. Je to téma, které je pořád aktuální, a hlavně šikana je plíživá a nebezpečná,“ dodává.

Je na světě díky ilustrátorovi

Příběh doplňují ilustrace Jindry Čapka. „Je pro mě velká čest, že světově uznávaný ilustrátor chtěl pracovat na mé knize. Když jsem mu příběh vyprávěl, sám řekl, že to chce dělat, dokonce sehnal nakladatele a knížka je na světě díky němu. Bez něj bych možná dneska měl rukopis někde v šuplíku,“ komentuje David Jan Žák.

Pátrá v archivech, píše si osnovy. Jiří Hájíček má rád, když je román pevně ukotvený

Spisovatel Jiří Hájíček

Padesáté narozeniny slaví 11. září 2017 jihočeský spisovatel Jiří Hájíček. Držitel prestižní ceny Magnesia Litera za romány Selský baroko a Rybí krev byl proto exkluzivním hostem Českého rozhlasu České Budějovice. Rozhovor navíc doplnily písně, které sám vybral.

Pro kresbu na obálce původně vybral jiný motiv – utíkajícího chlapce a draka. „To je motiv spíš z fantasy, ale v knize se objevuje, protože Edwin Linda je vášnivý čtenář fantasy. Jindra Čapek to namaloval, ale po dohodě s nakladatelem jsme se rozhodli pro něco, co víc vystihuje ten příběh, protože tohle je zavádějící. Tak Jindra vybral ilustraci, kde Edwin drží za ruku kamarádku Anežku a mizí v podzemní chodbě,“ vypráví.

Sám David Jan Žák na podobných dobrodružných knihách vyrostl. Vzpomíná, že četl Foglara, miloval mayovky, příběhy Františka Flose i vernovky.

Tvorbu pro dospělé ale rozhodně neopouští. Pracuje například na pokračování Návratu Krále Šumavy. „Pracovní název je Únos, je to ze 70. let, kdy v roce 1972 chtěli estébáci unést Josefa Hasila z olympiády v Mnichově. To mám rozepsané už dlouho, tak uvidíme, jestli to dokážu dopsat. Dále mám rozepsaný takový šamanský příběh a temný thriller ze Šumavy,“ prozrazuje.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.