Jindra Čapek dokončil ilustrace k novodobé foglarovce Davida Jana Žáka a začíná pracovat na Pinocchiovi

30. leden 2019

Jindra Čapek svými kresbami doplnil více než 70 knižních titulů, od pohádek po literaturu faktu. Převážná většina jich vyšla v německých a švýcarských vydavatelstvích, protože ilustrátor vyrůstal ve Švýcarsku.

Tam také absolvoval uměleckou průmyslovku a v Německu pak akademii výtvarných umění. Po pádu Železné opony se v té době už jako světově uznávaný ilustrátor vrátil do rodných jižních Čech a zakotvil v Českém Krumlově.

Mezi jeho nejnovější práce patří ilustrace ke knize Dům v Rugolu Marky Míkové. „To je příběh o mém velmi dobrém kamarádovi Štěpánovi Zavřelovi. Byl to vynikající ilustrátor, v cizině velmi známý a žil v domě v Rugolu, kde jsem ho často navštěvoval,“ vysvětluje.

Když autorka knihu dopsala, požádala o kresby právě Jindru Čapka, který dobře znal hlavního hrdinu i dům. „Pojali jsme to jako takové rodinné fotografie, každou kapitolu jsem uvedl černobílou kresbou, aby se lišily od ilustrací samotného Štěpána Zavřela,“ dodává Jindra Čapek.

V kresbách zachycuje hlavně atmosféru

Na jaře vyjde výsledek jeho spolupráce se spisovatelem Davidem Janem Žákem. Ten je spojován s příběhy šumavských převaděčů, ale dlouhodobě se věnuje také tvorbě pro děti. Nyní napsal knihu s názvem Zmizení Edwina Lindy. „Je to novodobá foglarovka, jsou tam úžasné pasáže, podzemí, tajemné lesy, ale i šikana ve škole, mobilní telefony. Je tam všechno, co dnešní děti zažijí,“ popisuje Jindra Čapek.

Práce na ilustracích k napínavé knize pro děti ho velmi bavila. „Úplně jsem se vžil do toho věku. Příběh má spád a atmosféru, to je pro mě je hrozně důležité. Do ilustrací se snažím dát hlavně atmosféru, myslím, že v dnešní době je to to, co čtenáře osloví,“ komentuje.

Dál bude Jindra Čapek pracovat na klasickém příběhu. Ve svém ateliéru v Krumlově má už pár prvních skic Pinocchia. „Poslední vydání před 55 lety dělala Helena Zmatlíková, ale dnes už se očekávají jiné věci. Lidé tu Itálii znají, a tak se snažím ve velkých ilustracích zachytit italskou atmosféru, jak to tam mohlo vypadat před 200 lety,“ říká.

David Jan Žák píše další knihu o Šumavě, tentokrát detektivku pro děti

Spisovatel David Jan Žák

Jihočeský spisovatel David Jan Žák, autor bestselleru Návrat Krále Šumavy, chystá novou knihu. Píše detektivku pro děti Zmizení Edwina Lindy. Čtenáři společně s desetiletou Aňou, její o dva roky starší sestrou Viky a třináctiletým Hugem odhalí tajemství, která skrývají šumavské lesy.

Nabídku na takovou klasiku podle něj nelze odmítnout a ilustrátor musí pracovat na 150 procent. „Ten příběh je tak úžasný, že vás úplně pohltí a člověk pak sedí a do noci maluje. Je to posedlost, ale musí to být posedlost, aby to bylo dobré,“ doplňuje.

Těší se ale i na další práci, která bude poněkud netypická. Vymaluje totiž přízemní sál zámku v Kestřanech u Písku. „Má rozměry 20x10 metrů a nahoře je zaoblený a já se tam pokusím vytvořit takový ráj. Nový je pro mě tenhle obrovský formát, budu s pomocníky malovat přímo na stěny zámku,“ líčí.

Nejprve jemně načrtne křídou na stěny síť, pak předkreslí kontury, které se budou fixovat a na závěr kolorovat. „Malovat něco takového je prostě životní záležitost. Když víte, že to tam bude stovky let, je to něco úžasného, strašně se na to těším,“ uzavírá Jindra Čapek.

Rozhovor se světově uznávaným ilustrátorem Jindrou Čapkem přináší kulturní magazín Kavárna. Dále nabízí pozvánku do Tábora na výstavu O Igimarasusskovi, který jedl své ženy a ohlédnutí za koncertem Paula Simona.

Spustit audio

Související