Antonín Pelíšek: Uspěchaná doba

29. leden 2024

Žijeme v uspěchané době. Slovní spojení, které z médií slýchám šedesát let. Tak dlouho a pořád víc a víc spěcháme. Troufnu si říci, že podobné stesky jsou ještě starší. Objevují se i ve sto let staré literatuře.

Samotný výraz je podle mě stejné klišé jako třeba sněhová nadílka, která přijde třeba květnu, široká veřejnost, řada lidí nebo mravenčí práce některých z nás.

Prostě slovní obraty, které jsme jako novináři měli před třiceti lety zakázané. Dnes si s tím žádný editor hlavu neláme.

Ale když už mluvím o spěchu doby, přiznávám, že ho vnímám a hlavně na silnicích. Třeba když moje malé autíčko jedoucí běžnou cestovní rychlostí z Krumlova do Budějovic až agresivně předjíždějí silnější řidiči. Nakonec se všichni po dvaceti kilometrech potkáme na křižovatce u budějovické Husovy třídy, kde zastavíme na červenou.

Nedávno se mi svěřil známý, jak obdivuje dálnici. „Z Krumlova do Prahy jsem to ujel o deset minut dřív než před lety,“ pochlubil se. Na otázku, jak s těmi deseti minutami potom naložil, se na mě podíval jako na křováka.

Ještě mi dovolte poznámku: Dnešní doba je možná uspěchaná, ale v reálu jde jen o opotřebovaný slovní obrat.

Protože co mě nakonec nechává v klidu, jsou některé lokální vlaky. Tady se doba skoro zastavila. Třeba kájovskou trať absolvujete po kolejích téměř za stejný čas jako za rakousko-uherského mocnářství.

Existují totiž hodnoty, které naštěstí zůstávají vzhledem k naší uspěchané době konstantní.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.