Antonín Pelíšek: Šunka od kosti

16. leden 2024

Jsou okamžiky v životě lidském, kdy se nebe zachmuří a slunce přestane zářit. Mezi ně patří třeba onemocnění v rodině. Znáte to, starosti, obavy. Nedávno potkaly i mě.

Postiženým byl kocour, se kterým už několik let sdílím společnou domácnost. Pan kocour. Když týden nejedl a posedával v koutě jak nafouklý králík, nad kterým můj otec občas vznášel tuto diagnózu, než přikročil k eutanázii, když oškubával listy kytek v květináči a sledoval mě unylýma očima, přikročil jsem k návštěvě lékaře.

Je známo, že domácí zvířata trpí stejnými chorobami jako lidé a já si uvědomil, že kocour občas pokašlával. Jen aby to nebyl covid, zděsil jsem se. Nevím, jak by mu držela rouška nebo respirátor.

Lékařka na nedaleké klinice mu prohlédla jazyk, oči, změřila teplotu a prohmatala břicho. Pak přišel odběr krve na rozbor a ultrazvuk. Jak špičkové máme zdravotnictví, řekl jsem si a vzpomněl si na zážitek před třiceti lety, kdy jsem chytil žloutenku. Obvoďačka se mi tenkrát koukla na jazyk a předepsala acylpyrin.

Je to zánět žaludku, stanovila veterinářka. Dieta, teplo a antibiotika. Nechodit ven. Její doporučení přinesla výsledky. Dieta začala šunkou od kosti a speciálními kočičími kapsičkami pro juniory. Ty běžné navoněné  jsou na nemocný žaludek agresivní.

Po týdnu začal pan kocour opět normálně chodit a jíst. Tedy, jíst. Sedí hodinu před ledničkou a dožaduje se další a další šunky od kosti. Jenom té čerstvé, ta z předchozího dne už mu nechutná.

Ale mám z něj stejně radost, i když je jeho servis náročnější. Včerejší šunku dojídám a pravidelně ho drbu půl hodiny za krkem, což má nejraději. Je to koneckonců člen rodiny. A ještě něco. Šunku od kosti k našemu potěšení po Novém roce zlevnili. Deset deka teď stojí  jen 19 korun a 88 haléřů.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.