Antonín Pelíšek: Máme plné ruce

21. prosinec 2021

Už máte nakoupeno? Ta otázka mě napadá pokaždé v době adventní, když vidím v obchodech dramatické obličeje řidičů nákupních vozíků přeplněných zbožím, jak tlačí svou káru vstříc vánočním svátkům.

Máte plné lednice? Takový je hlavní motiv tohoto měsíce, jenž má být podle zvyklostí dobou klidu, pohody, lásky a porozumění.

Někdy mi scény ze supermarketů připomínají skoro přípravy na hladomor. Do nákupní horečky nás navíc ženou reklamní spoty ověnčené koledami.

Dokonce mi připadá, že v dnešní době pandemie a různých restrikcí se velkokapacitní obchody otevřely ještě více,  jen aby vcucly do svých útrob mnohem víc zákazníků než jindy. Pro mnohé z nás jsou totiž plné regály to jediné, co nám ještě ze svobody zbylo.

A tak ve srovnání se starými vánočními příběhy z venkova, které psávali třeba Karel Klostermann nebo Jindřich Šimon Baar, mám často pocit, že prožívám nějaké absurdní divadlo podle Václava Havla, jenž v prvním státnickém projevu řekl, že naše země nevzkvétá.

Před ním skandovali studenti „máme holé ruce“. Dnes by se hodil spíš pokřik „máme plné ruce“. Alespoň vzhledem k tomu, co naše průměrná rodina dokáže v několika dnech nashromáždit.

A to nepočítám, že podle statistik končí až čtyřicet procent nakoupených potravin, a nejenom potravin, v odpadu. Naše země je tedy jako jeden květ. Tak schválně – už máte nakoupeno?

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.