Antonín Pelíšek: Krvavé koleno

27. leden 2022

Připomenu si tu atmosféru pokaždé, když procházím v Českém Krumlově po lávce nad Vltavou. Vpravo hučí jez a na konci se chodník prudce svažuje do Široké ulice s bývalým mlýnem po pravé straně. Dnes zde proudí davy turistů, ale tehdy, před mnoha lety, zde bylo pusto.

Dnes zde proudí davy turistů, ale tehdy, před mnoha lety, zde bylo pusto. Jako kluk jsem někdy trávil část prázdnin v domě u řeky, protože v něm přes týden přespával děda zaměstnaný ve mlýně jako truhlář.

Jez šuměl a pěna putující po něm z papíren vydávala pronikavý zápach. Na ten jsem si musel zvyknout podobně jako na hluk splavu, který mě první noci nenechal usnout.

Kromě křivolakých uliček, prádla pověšeného z oken domů a podchodu pod zámkem bylo pro místní děti atraktivní sjíždění svahu lávky na koloběžce. Někdy končilo karambolem a rozbitým kolenem.

K dnešním akrobatickým ukázkám letů na prkně nebo na kole měly naše jízdy daleko, zato byly často krvavé. Zavázaná klučičí kolena se stávala jejich typickým atributem. Možná tyto úrazy inspirovaly někoho ke vzniku dávné dětské hry s názvem Krvavé koleno.

Čas se posunul. Vltava v Krumlově nepáchne, z lávky nikdo na koloběžce nejezdí, z oken nevlaje mokré prádlo a děti už nemají zavázaná kolena. Atmosféru kolem mlýna změnil přirozeně čas, to beru. Ale proč i ta kolena? To jediné stále nedokážu pochopit.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Antonín Pelíšek: Zvonky štěstí

    Měl jsem zase jednou štěstí. Cestou od zastávky trolejbusu mě jen náhodou nepřejel cyklista. Oba jsme využili trasu, která je chodníkem pro pěší a cyklostezkou zároveň.

  • Antonín Pelíšek: Máme plné ruce

    Už máte nakoupeno? Ta otázka mě napadá v době adventní, když vidím v obchodech dramatické obličeje řidičů nákupních vozíků, jak tlačí svou káru vstříc vánočním svátkům.

  • Antonín Pelíšek: Vaření

    Téma vaření je dnes fenoménem probíraným ze všech stran. V poslední době se stalo v mnoha domácnostech hitem pomalé pečení. Je to tak.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.