Anna Bolavá: Do tmy. Příběh osamělé ženy, jejíž vášeň pro sběr léčivých bylin se mění v chorobnou posedlost

Anna odešla z manželství, opustila práci překladatelky a její život se teď řídí pouze tím, co právě venku kvete a roste a kdy je ten správný čas na sběr bylin. Je to smysl, nebo možná spíš náhražka jejího života. Román Do tmy vypráví příběh osamělé ženy, jejíž vášeň pro sběr léčivých bylin se mění v chorobnou posedlost.

Čte: Petra Bučková
Připravila: Pavla Nejedlá
Napsala: Anna Bolavá
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Zvukový mistr: Josef Daněk
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 30. 8. 2016

Hlavní hrdinka žije na jihočeském maloměstě, snaží se vyhýbat sousedům i rodině, záměrně se izoluje. Postupně se mění v trosku s padajícími vlasy, bez pudu sebezáchovy. Možná je to moderní čarodějnice, možná vodní víla, možná nemocná žena…

Literární kritici o románu Do tmy, jehož autorkou je spisovatelka Anna Bolavá, psali jako o zdařilé prozaické prvotině. V roce 2016 kniha získala cenu Magnesia Litera v kategorii próza. Ve stejném roce vznikla v brněnském rozhlasovém studiu stejnojmenná desetidílná četba. Text načetla herečka Petra Bučková.

Lehnu si do trávy a otevřu pusu. Šikovnější kapky se strefují hodně hluboko, třeba se tu i utopím! Kdo by mě našel? Chodí sem někdo? Možná na podzim myslivci. A někdy to tu i sekají, možná mě přejede traktor.

Anna Bolavá (vlastním jménem Bohumila Adamová) se narodila v roce 1981 ve Strakonicích, dětství a mládí prožila ve Vodňanech. Po maturitě na tamním gymnáziu vystudovala bohemistiku na Filozofické fakultě UK v Praze.

Vyrostla v kraji s rybářskou a rybníkářskou tradicí, v kraji, jehož velkou část zaujímá „modrá“ barva. A také „zelená“. Příroda, magická i nevyzpytatelná, je pro ni silným inspiračním zdrojem a najdeme ji v každém z jejích děl.

Spisovatelka Anna Bolavá

Anna Bolavá debutovala v roce 2013 básnickou sbírkou Černý rok. V roce 2015 jí v nakladatelství ODEN vyšel první román Do tmy. O dva roky později vydala román Ke dnu, který volně navazuje na její románovou, kritiky oceňovanou prvotinu. V Řečovicích, kde každý každého zná, je jednoho podzimního dne v močálech na kraji městečka nalezena mrtvá žena, a do stejného města se náhle vrací jiná živá žena.

V roce 2020 vydala Anna Bolavá román Před povodní, příběh Hany Strnadové, napůl člověka a napůl vodníka, a řeky – vykonavatelky spravedlnosti. Jde o poslední část volné trilogie z jihočeského maloměsta.

Nakladatelství ODEON, které je autorčiným domovským nakladatelstvím, chystá na podzim vydání jejího čtvrtého románu s názvem Vypravěč. V příběhu malého Vítka Kříže a jeho bratra Jáchyma se tentokrát ocitneme na Běstvinách, na místě jako stvořeném pro prastarou legendu. V zámecké zahradě, hluboko pod zemí tam prý žije červ, kterého je třeba krmit – radostí, strachem, výčitkami svědomí a jednou za čas i něčím živým…

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.